Kolumne

Šta je to trulo u državi Bosni?

Poznato je da je područje Bosne i Hercegovine oduvijek bilo specifično, pa je tako i Andrić rekao: "Gdje prestaje logika, tu počinje Bosna." I sigurno, ova rečenica bolje nego bilo koja druga opisuje trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Dok se svijet bori s novim krizama i otvaraju se nova teška pitanja, političari na ovim prostorima se još bave pitanjima koja su poodavno trebala da budu zatvorena. I tu pokazuju veliku nezrelost i nedoraslost izazovima koje donosi novo doba.

Od Dejtonskog sporazuma "bošnjačka elita", uz podršku zapadnih partnera, svojim djelovanjem pokušavala je umanjiti uticaj i poziciju Republike Srpske i svakim svojim korakom išla je ka unitarizaciji Bosne i Hercegovine. Tako narod na ovim prostorima nikada nije dočekao prosperitet, demokratsku budućnost i bolja vremena. Najčešći povod za to je slabo razvijena politička svijest naroda i umiješanost stranog faktora, koji su uzrokovali lošim izborom političkih lidera tri konstitutivna naroda.

Posljednji u nizu događaja koji je produbio jaz, smanjio šanse za miran život i ekonomski prosperitet na ovim prostorima je revizija presude Bakira Izetbegovića (ne Bosne i Hercegovine) protiv Srbije. Svjestan je da je broj njegovih i pristalica politike njegovog oca sve manji, kako među narodom, tako i među njegovim političkim partnerima. Kao po običaju, kada osjete da im je ugrožena pozicija, političari kod nas potežu poteze na štetu drugog naroda, u ovom slučaju protiv Republike Srpske, i izazivaju nacionalnu netrpeljivost i nove tenzije među narodima.

Za takve korake se nije odlučio sam, morao mu je neko dati povod i pružiti podršku za ovakvo kršenje svakog pravnog akta koji reguliše političke odnose na nivou Bosne i Hercegovine.

Kako se ovakav koncept Bosne i Hercegovine  pokazao lošim i teško održivim, kako se sve više spominje federalizacija (čak i u vodećim političkim centrima) i kako njegova ideja unitarne Bosne i Hercegovine nema velike šanse, on se odlučio na jedan ovako jadan korak.

Kako sam već ranije rekao, administracija Donalda Trampa neće više biti toliko zainteresovana za Balkan zbog drugih i prioritetnijih ciljeva, "bošnjačka elita" se uplašila za svoju poziciju i, stoga, želi na sve moguće načine da zadrži svoju poziciju.

Sa stanovišta Republike Srpske je veoma važno političko jedinstvo na oba nivoa vlasti i ono što nas čeka na proljeće u Srbiji. Svakako je dobro što su se svi politički faktori u Republici Srpskoj usaglasili da je revizija koju planira da pokrene Bakir Izetbegović pred Međunarodnim sudom pravde štetna za odnose u regionu i unutar Bosne i Hercegovine i samim tim stvorili jednu platformu za zajedničko djelovanje u odbrani identiteta Republike Srpske i što su svoja dnevnopolitička razmimoilaženja stavili u drugi plan.

Za podršku u odbrani i očuvanju Republike Srpske od velike važnosti je podrška Srbije. S obzirom na to, naredni predsjednički izbori u Srbiji su nešto što se tiče i naroda u Republici Srpskoj. Od tih izbora zavisi mnogo toga i za Srbe u Bosni i Hercegovini je važno da se u Srbiji održi politička stabilnost, da u okviru vladajuće koalicije ne bude razmimoilaženja, jer svaki vid nestabilnosti u Srbiji bio bi štetan i za Srbe s ove strane Drine. Bez obzira na ishod izbora i ko god da bude budući predsjednik Srbije, mora se nastaviti s jačanjem veza, saradnje i uzajamnih prijateljskih odnosa.

Iz ugla Hrvata u Bosni i Hercegovini ovo je odlična prilika da oni ostvare svoje težnje u Bosni i Hercegovini. I, s obzirom na to, kao i uvijek oni ćute i čekaju da se priklone pobjedniku. Ono što je sigurno je da oni više žele da iz ovog političkog sukoba kao pobjednici izađu Srbi, da bi, kao mnogo puta kroz istoriju, uz njihovu pomoć ostvarili svoj nacionalni interes. Ne treba od njih očekivati bilo kakvu pomoć u toj borbi, ali bar neće odmagati i biće, barem deklarativno, neutralni.

Poslijeratna Bosna i Hercegovina se ispostavila kao propali eksperiment međunarodne zajednice i svakim danom to sve više dokazuje i jasno je da su nove prekompozicije neminovne. Nerealno je očekivati nove oružane sukobe i toga je svjestan i Bakir Izetbegović.

I ovaj posljednji potez dolazi iz kuhinje administracije Baraka Obame i odraz je straha Bošnjaka za podršku koju bi dobijali za svoje poteze nakon pobjede Donalda Trampa.

Ali, činjenica je da je već počeo jedan novi sukob, političke prirode, koji može, ako ne riješiti, onda makar postaviti smjernice za nove pozicije tri naroda na ovim prostorima.

Sigurno je da će nam ekonomija biti na dnu, građanska svijest i demokratija na nivou iz 16. vijeka i da će broj mladih koji odlaze biti sve veći dok god su ova pitanja otvorena i dok god se bavimo i živimo u prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije