Kolumne

Svjetski dan izbora

Slavimo Svjetski dan izbora, jer su izbori jedan od bitnih stupova na kojima počiva struktura demokratije. Dakle, danas je dobar dan kao i bilo koji drugi da se istakne kakva je nevjerovatna privilegija živjeti u demokratiji, gdje su nam povjerene dužnosti i moć građanina.

Jer, u našim demokratijama vlade nisu izabrane da vladaju, njima je samo povjereno, privremeno, da vode javne poslove u interesu dobrobiti svih - i one mogu vladati samo uz pristanak onih kojima upravljaju. Izbori su najvidljivija manifestacija ove vladajuće moći građana.

Prije nekih nedjelju dana, 30. januara, obilježena je 133. godišnjica rođenja Franklina Delanoa Roosevelta, jedine osobe koja će ikada biti izabrana na četiri uzastopna mandata za predsjednika SAD. On je rekao: "Nemojmo nikada zaboraviti da smo vlada mi, a ne neka strana moć nad nama. Krajnji vladari naše demokratije nisu predsjednici, parlamentarci ili vladini službenici, već birači ove zemlje."

Izborni sistem nije cilj sam po sebi, to je oruđe putem kog su vladari "ljudi" u mogućnosti da izaberu i povjere onima kojima privremeno vjeruju, ovlasti da upravljaju. Iz tog razloga su izborni sistemi, izborni zakon i izborna administracija predmet posebne pažnje, poštovanja i povjerenja. Jer, ako oni nisu dostojni svog zadatka, legitimnost pristanka onih kojima se upravlja je dovedena u pitanje, a građani svoju moć odlučivanja mogu vidjeti uzurpiranom.

Danas je dobar dan kao i bilo koji drugi da se uvidi da izborni sistem i izborni zakon u ovoj zemlji imaju veliku potrebu za reformom kako bi se osigurala, kao što se navodi za cilj Svjetskog dana izbora, nepovratnost demokratskih procesa. Reforme će se morati baviti pravnim prazninama, administrativnim kontradikcijama i poboljšanjem efikasnosti izbornog procesa, ali što je najvažnije, reforme će morati otkloniti nedostatke u samoj prirodi reprezentativne demokratije koju izbori moraju zagovarati.

U tom duhu mogu samo ohrabriti one kojima je tek nedavno povjereno da privremeno, uz odgovornost, vladaju u Bosni i Hercegovini, da krenu naprijed odlučno i pravovremeno u izbornu reformu. I na kraju, željela bih podijeliti s vama kratak izvod iz presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Zornić protiv BiH":

"Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokratija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine."

Autor Meri En Henesi je šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije