Nezavisni stav

Banjalučani položili test poštenja

Koliko biste vlastitih finansijskih problema uspjeli da riješite kada bi vam s neba palo 1.500 maraka?

Možda se sa toliko novca ne mogu "zakrpiti" minus i kredit u banci, te platiti sve prispjele obaveze, ali je ipak riječ o svoti koja može izliječiti anoreksične novčanike.

Ruku na srce, većini građana ni izbliza nisu dovoljni mjesečni prihodi koji im se slijevaju na tekuće račune, ali to nije ugasilo pravdu.

Pod lupu smo stavili poštenje Banjalučana na način da sam više puta "izgubio" papirom napunjenu i zatvorenu kovertu na kojoj je pisalo "1.480 maraka", uvjeren da će dobar dio prolaznika pokupiti pare i staviti ih u svoj džep.

Prevario sam se i prijatno iznenadio. Nezaposleni, te studenti, a bogami i vremešni penzioneri trčali su za mnom kao atletski prvaci s ciljem da mi vrate ono što nije njihovo.

Kriza nije usmrtila ono što je dobro u ljudima. Nisu postali halapljivi iako se bore sa besparicom.

I nije ovaj naš eksperiment jedini dokaz za to. Sjećate li se prošlogodišnjih majskih poplava kad je armija ljudi iz svojih kuća iznosila novac, hranu, odjeću i obuću, i poklanjala ih ugroženima?

Tada je svako ko razumno razmišlja istovremeno bio ogorčen zbog stravične vremenske nepogode, ali i ohrabren zbog solidarnosti koja je u ljudima naglo buknula.  

Ako se dobrota ukorijeni u svima nama, nema te katastrofe koja će nas nadjačati. Banjalučani, "žrtve" našeg eksperimenta, položili su test poštenja. Ko kaže da nam, ako svi budemo takvi, budućnost neće biti bolja od sadašnjosti?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije