Nezavisni stav

Bh. mlijeko sve bliže EU

Mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH bi do kraja ove godine mogli da se nađu na policama trgovačkih centara u EU i na trpezama tamošnjeg stanovništva.

Naime, Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU iz Dablina dala je zeleno svjetlo na Akcioni plan nadležnih institucija u BiH, kojim planiraju da ispune stroge kriterijume EU za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na to tržište.

Ovo je svakako odlična vijest za cijelu BiH, posebno za proizvođače mlijeka, i predstavlja krupan iskorak ka krajnjem cilju, a to je da domaće mlijeko pređe granice, koje su nam tako blizu, a tako daleko.

Međutim, odobravanje izvoza mlijeka u zemlje EU biće i dokaz domaćim mljekarima da proizvode kvalitetno mlijeko na svojim farmama, što svakako predstavlja satisfakciju za njihov dosadašnji rad i trud na tom polju.

Institucijama BiH preostaje da po hitnom postupku usvoje potrebnu zakonsku regulativu i da oko šest mjeseci taj novouspostavljeni sistem besprijekorno funkcioniše, pa da ga kao takvog u svojoj posjeti ocijene inspektori za hranu i veterinarstvo iz Dablina. Od njihove ocjene zavisiće da li možemo ili ne možemo da šaljemo svoje proizvode u EU, pa mi prije toga moramo da uspostavimo funkcionalan sistem po mjeri evropskih zemalja.

Dakle, na institucijama u BiH zaduženim za ovu oblast je da na sve moguće načine ubrzaju sve procedure, uozbilje se i ispune ove kriterijume, za dobrobit svih u BiH.

Iskreno se nadam da će biti tako jer je zaista krajnje vrijeme da počnemo da razmišljamo o napretku ove zemlje, odnosno o napretku njene privrede jer, ako ćemo iskreno, narod od toga živi, a ne od praznih izjava brojnih pojedinaca u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije