Nezavisni stav

Bruceloza upalila crveni alarm

Broj stanovnika Unsko-sanskog kantona koji su oboljeli od bruceloze dostigao je alarmantne razmjere, a u Kantonalnu bolnicu u Bihaću sve češće pristižu pacijenti iz svih gradova ovog kantona zaraženi virusom te opasne bolesti.

Posljednji slučaj zaraze zabilježen je u Sanskom Mostu, gdje je ustanovljeno kako su opasnim virusom kontaminirani stariji bračni par i njihova trogodišnja unuka. Samo u toku prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je preko 50 zaraženih građana, što je poražavajuća brojka. Nadležni u USK priznaju kako je situacija gotovo izmakla kontroli, te da ne bi bilo iznenađenje da se u narednom periodu proglasi stanje epidemije. Ministarstvo poljoprivrede USK oglasilo je alarm za uzbunu i ovih dana priprema se obuhvatni plan dijagnosticiranja domaćih životinja, a poljoprivrednici su pozvani da sarađuju s veterinarskim ekipama na terenu. Tačan broj zaraženih životinja još nije poznat, ali se pretpostavlja kako je smrtonosnim virusom zaraženo više stotina grla.

Novi slučajevi oboljelih grla se skoro svakodnevno otkrivaju, a ono što treba istaći je da je bruceloza kod životinja neizlječiva bolest. Na ljude se prenosi konzumiranjem proizvoda animalnog porijekla u kojima se krije kobni virus ili inhalacijom, njeno liječenje je teško i dugotrajno, može ostaviti teške posljedice po ljudsko zdravlje, pa čak rezultirati i smrću. Iako je progresija ove zarazne zoonoze evidentna u posljednjih nekoliko godina, nadležne institucije u USK ovaj problem nisu uzele dovoljno ozbiljno. Isuviše česte kadrovske promjene u strukturama vlasti i nadležnim institucijama, kako se ispostavlja, za rezultat su imale izostanak važnih strategija u mnogim segmentima, pa tako i na planu praćenja i prevencije zaraznih bolesti kod životinja. Porazan je podatak da je zdravstveno-veterinarskom kontrolom u USK, po priznanju inspekcijskih organa, obuhvaćeno svega 40 posto mesa i mesnih prerađevina koje se nalaze u prometu. U pojedinim općinama USK se dijagnosticiranje zaraznih bolesti kod stočnog fonda, zbog nedostatka finansija, vrši tek jednom u nekoliko godina. Kada se sve ovo ima u vidu, pravo je čudo da broj zaraženih ljudi i životinja nije još veći. Crveni alarm je upaljen, a vremena je malo, bruceloza opasno prijeti našem zdravlju i krajnje je vrijeme da se poduzme nešto prije nego bude kasno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije