Nezavisni stav

Čije interese zastupa EU?

Šta za građane BiH znači EU? Da li pod tim podrazumijevamo ono što bi Amerikanci nazvali "besplatan ručak" - što otprilike znači da ti izraziš svoje želje, a neko potrči da ti ih ispuni, ili pod tim podrazumijevamo pripadnost zajedničkom skupu vrijednosti i klubu zemalja i naroda koji se ujedinjuju da bi zajednički lakše ostvarili svoje interese?

Odgovor na ovo pitanje jako je važan zato što bi iza naše strateške namjere da narednih deset ili više godina posvetimo evropskom integracionom procesu trebalo da stoji jasan, realan i u stvarnosti utemeljen cilj, a ne neka prozaična ideja u liku kristalne kugle ili Djeda Mraza.

Možda vam se ovako postavljena teza može činiti naivnom ili, u najmanju ruku, nepotrebnom. Međutim, pogledajmo na konkretnom primjeru zašto je ova dilema ipak mnogo više od obične akademske rasprave dokonih novinara ili političkih teoretičara.

Evo, na primjer, izvoz mlijeka u EU. Mislim da je sasvim jasno da su argumenti na strani BiH - ispunili smo standarde, bila komisija, utvrdila da je sve u redu i izvoz je odobren. Ali Hrvatska je cijelu stvar blokirala iz čiste ekonomske računice - bh. tržište je jedino na kojem ostvaruje suficit i ne želi dozvoliti konkurenciju u vidu bh. mljekara. U ovom kontekstu, članstvo u EU radi ostvarenja vlastitih ciljeva možda zvuči malo konkretnije: Zašto bi sada EU stala na stranu BiH, koja nije njen član, a ne Hrvatske, koja to jeste? Hoćemo li mi tako kada budemo članica EU skrštenih ruku gledati ako EU ne stane na našu stranu u sporu sa, recimo, Rusijom? Hoćemo li onda s pravom pitati Brisel zašto smo članica ako nas neće zaštititi? Naravno da hoćemo. Pa zašto se onda ljutimo ako danas EU pokušava zaštiti svoju članicu? Naravno da stvari nisu crno-bijele i naravno da će argumenti, na kraju, prevagnuti. EU nije globalni siledžija da nameće svoje interese malima i nemoćnima. Ali budite uvjereni da će u situacijama koje mogu prevagnuti ili na ovu ili na onu stranu, uvijek stati na stranu svoga člana.

Ako toga nismo svjesni, onda ne treba ni da težimo članstvu u EU. A ako to shvatimo na pravi način, požurićemo da što prije ispunimo standarde, uđemo u klub, i onda i sami budemo u poziciji da svoje interese lakše branimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije