Nezavisni stav

Čisto i skupo grijanje

Zemni gas je prirodni energent koji bi cijenom trebalo da bude dostupan svima. Međutim, za građane Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva koji u domaćinstvima masovnije koriste ovaj energent, to će biti misaona imenica, jer će teško moći priuštiti sebi ovu prirodnu blagodat.

Vlada FBiH prošle sedmice je donijela odluku da od 1. aprila zemni gas poskupi 16 posto. Obrazloženja koje je za građane naknadno pripremljeno je da je taj energent poskupio na svjetskom tržištu. Međutim, upućeni u situaciju na svjetskom tržištu zemnog gasa tvrde da informacija koja je data građanima Federacije BiH nije tačna. Čak su i regionalni distributeri za Hrvatsku i Srbiju još prošli mjesec umirivali građane informacijom da nema značajnijih promjena kada su u pitanju cijene plina, odnosno njihov rast.

Ono što posebno zabrinjava građane Federacije BiH je kako će plaćati ovaj energent sada kad je cijena "narasla", s obzirom na to da je i ranije za njih korištenje zemnog gasa, koji bi trebalo da bude najjeftiniji i najčistiji, ipak skupo.

Zimus su nadležni u Kantonu Sarajevo apelovali na građane da što više koriste gas zbog velikog zagađenja. Čak je i Vlada KS na nekoliko dana uvela sistem "par  nepar", jer je zrak u Sarajevu bio toliko zagađen da se nije moglo disati.

Tada je apelovano na građane da koriste zemni gas za zagrijavanje, a ne ugalj, koji je jako prljav i veliki zagađivač.

S obzirom na to da je plin ponovo poskupio, kako onda vlasti u Kantonu Sarajevo očekuju od građana, posebno penzionera i nezaposlenih, da plaćaju plinsko grijanje, koje je ionako bilo skupo za većinu?

Jedna od uslova za pristup EU je i zaštita okoliša, a sa velikim procentom čestica sumpordioksida teško da će zadovoljiti stručnjake iz Evropske komisije, koji će, nakon što BiH odgovori na neka od pitanja iz upitnika, doći u BiH da provjere na koji način vlasti u BiH štite životnu sredinu.

Subvencije koje vlasti u Kantonu Sarajevo obećavaju za socijalne kategorije neće biti dovoljne da se veći dio Sarajeva zagrijava na zemni plin, jer i oni koji imaju solidne plate neće imati dovoljno novaca da se pošteno ugriju na ovaj način.

Kako će vlasti do zime riješiti ovaj problem, teško je pretpostaviti, ali se čini da će proizvodnja i potrošnja uglja biti velika i naredne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije