Nezavisni stav

Dijalog i mir nemaju alternativu

Almedin Šišić
Almedin Šišić

Politika je ekzaktna nauka. Možeš se njome baviti kroz razne faze školovanja, jednako kao što možeš da budeš naturščik, politički potpuno neobrazovan, ali prirodno nadaren i sposoban da bogom datom retorikom dođeš do željenog cilja.

A taj cilj je, gotovo po pravilu, tvoj vlastiti interes, ili pak, u korist tvog naroda ili države za koju se boriš.

U bh. i regionalnim okvirima, politikom se bave gotovo svi, svaki kurta i murta, svaka šuša i "tetka Hanifa", svi sve znaju i svi su uvjereni da imaju rješenje za napredak, pravdu i bolji život svih nas.

No, stvarnost je surova.

Uistinu, u ovom trenutku, računajući sve države bivše Jugoslavije, kompletan prostor zapadnog Balkana, na prste jedne ruke mogli bi se nabrojati političari u pravom smislu te riječi. Funkcioneri iza kojih stoji narod, ali koji istovremeno imaju ugled i utjecaj u međunarodnim okvirima (kad bih iznio imena nekih od njih mnoge bih šokirao, ali je u pitanju politika, kao posao. Ništa drugo. I ništa treće ili četvrto).

Tim prije je značajno što su se, uprkos vlastitih nedosljednosti i nedoraslosti najvećim državničkim odlukama, pojedinci u četvrtak našli u Sarajevu na samitu šefova vlada zemalja zapadnog Balkana, i to u trenutku kada u regiji kuha kao u loncu.

Dakle, među uglednim gostima bili su i pojedini koji međusobno gotovo da i ne komuniciraju, gotovo da se i ne podnose, ali su ipak došli! I to je ono najvažnije.

U trenutku kada su neodgovorne politike i ideologije, ali prevashodno političari, pojedinci, ovu zemlju, ali i čitavu regiju doveli na rub novih sukoba, ovakav jedan samit je apsolutno dobrodošao, makar je veliko pitanje kada će bilo koji njegov zaključak biti provodiv u praksi. Stoga ovaj susret na vrhu ima mnogo veći simbolički nego bilo kakav drugi značaj.

Danas, s ove distance, 20 godina od kraja rata, ali uveliko svjesni da razni fašizmi nisu izumrli, više nego ikada prizivamo mir i dijalog, koji nemaju alternativu. Bolje je i naprazno pričati i šupljirati dvije godine, nego pola sata ratovati!

Oni koji priželjkuju drugačije, dabogda im se želje ispunuile u toplom domu, među četiri zida.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije