Nezavisni stav

Dijalog i mir nemaju alternativu

Politika je ekzaktna nauka. Možeš se njome baviti kroz razne faze školovanja, jednako kao što možeš da budeš naturščik, politički potpuno neobrazovan, ali prirodno nadaren i sposoban da bogom datom retorikom dođeš do željenog cilja.

A taj cilj je, gotovo po pravilu, tvoj vlastiti interes, ili pak, u korist tvog naroda ili države za koju se boriš.

U bh. i regionalnim okvirima, politikom se bave gotovo svi, svaki kurta i murta, svaka šuša i "tetka Hanifa", svi sve znaju i svi su uvjereni da imaju rješenje za napredak, pravdu i bolji život svih nas.

No, stvarnost je surova.

Uistinu, u ovom trenutku, računajući sve države bivše Jugoslavije, kompletan prostor zapadnog Balkana, na prste jedne ruke mogli bi se nabrojati političari u pravom smislu te riječi. Funkcioneri iza kojih stoji narod, ali koji istovremeno imaju ugled i utjecaj u međunarodnim okvirima (kad bih iznio imena nekih od njih mnoge bih šokirao, ali je u pitanju politika, kao posao. Ništa drugo. I ništa treće ili četvrto).

Tim prije je značajno što su se, uprkos vlastitih nedosljednosti i nedoraslosti najvećim državničkim odlukama, pojedinci u četvrtak našli u Sarajevu na samitu šefova vlada zemalja zapadnog Balkana, i to u trenutku kada u regiji kuha kao u loncu.

Dakle, među uglednim gostima bili su i pojedini koji međusobno gotovo da i ne komuniciraju, gotovo da se i ne podnose, ali su ipak došli! I to je ono najvažnije.

U trenutku kada su neodgovorne politike i ideologije, ali prevashodno političari, pojedinci, ovu zemlju, ali i čitavu regiju doveli na rub novih sukoba, ovakav jedan samit je apsolutno dobrodošao, makar je veliko pitanje kada će bilo koji njegov zaključak biti provodiv u praksi. Stoga ovaj susret na vrhu ima mnogo veći simbolički nego bilo kakav drugi značaj.

Danas, s ove distance, 20 godina od kraja rata, ali uveliko svjesni da razni fašizmi nisu izumrli, više nego ikada prizivamo mir i dijalog, koji nemaju alternativu. Bolje je i naprazno pričati i šupljirati dvije godine, nego pola sata ratovati!

Oni koji priželjkuju drugačije, dabogda im se želje ispunuile u toplom domu, među četiri zida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije