Nezavisni stav

Diploma u ruci i posao na grani

Dok s jedne strane Republici Srpskoj nedostaje visokoobrazovanog stanovništva jer je sa svega osam odsto građana sa fakultetskom diplomom smještena na dno evropske i regionalne liste onih sa fakultetskom diplomom, s druge strane je činjenica da posljednjih godina raste broj nezaposlenih visokoobrazovanih kadrova. Njih čak 13.231 je nezaposleno.

Imamo nizak postotak visokoobrazovanih, a previše ih je na birou. Čemu onda ta fakultetska diploma ako ćeš s njom "čučati" na birou? Radi statistike? Da bi bili bolji od komšijskih zemalja?

Srpska s osam odsto fakultetski obrazovanih građana nije samo jedna od najgorih u Evropi, već je zbog loše obrazovne politike i propuštenih šansi za reforme u ovom trenutku daleko od ispunjenja evropskog standarda.

Da li sad u ovom trenutku treba da stimulišemo povećanje broja visokoobrazovanih u RS iako znamo da nosilac razvoja nije visoko obrazovanje? To ne znači da ne treba obrazovati ljude, nego da to mora biti ciljano, u skladu s potrebama tržišta rada.

A zaposlenost visokoobrazovanih osoba jedan je od značajnijih problema današnjice. Da li sad treba nastaviti školovanje nakon srednjoškolskog obrazovanja, tj. ući u sistem visokog obrazovanja ili tražiti posao? Zar ne bi prioriteti trebalo da budu stvaranje novih radnih mjesta, privlačenje i zadržavanje što većeg broja ljudi u statusu zaposlenosti, povećanje radne snage, poboljšanje odnosa radnika i preduzeća, ulaganje u ljudski kapital kroz bolje obrazovanje, vještine i ostalo.

Ne treba nam velika "proizvodnja" visokoobrazovanih mladih osoba za koje nema dovoljno slobodnih radnih mjesta. A kako bismo to izbjegli, treba sprovoditi konstantne analize potreba tržišta rada, ali i prilagoditi upisne kvote na fakultetima. Ili, draga djeco, da ne biste to čekali, a moguće je da nećete uskoro dočekati, nemojte ganjati EU postotke, već odaberite neku struku ili deficitarno zanimanje, držite se toga - nećete dugo čekati na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije