Nezavisni stav

Dobojsku "Toplanu" ne zanima prognoza

Snijeg u drugoj polovini aprila sve je iznenadio, a najviše izgleda rukovodstvo "Gradske toplane" u Doboju. Oni su se striktno držali svojih planova i sezonu grijanja završili kada su i planirali. Doduše, počastili su nas za praznike, pa su umjesto 15. aprila peći zagasili dan kasnije u podne, kako bi nam i za Vaskrs domovi bili topli.

Vremensku prognozu nisu pratili, pa nisu vidjeli da nam se sprema skoro pa snježna oluja, nego su odmah krenuli u remont i hemijsko čišćenje kotlova. Zato već treći dan cvokoćemo i palimo grijalice, klime i sva moguća grijna tijela kako se ne bismo ukočili od hladnoće. Blago onima koji žive u kućama, pa imaju mogućnost da založe vatricu i kroz prozor gledaju zimsku idilu kada joj nije vrijeme. Oni (ne)srećnici koji žive u zgradama imaju dvije solucije: da uključe klimu, onu staru grijalicu ili radijator što su gurnuli negdje u ćošak misleći da im više neće trebati, ili da iz ormara izvuku vunene čarape za kojima su posezali u polarnom januaru, potom šalove, kape, zimske jakne, i tako slojevito utopljeni čekaju kada će konačno da grane sunce.

Uostalom, tako nešto nam savjetuju i iz "Gradske toplane". I oni koriste alternativne metode zagrijavanja, pa je direktor "naložio" radijator na struju uz koji sam se prislonila ne bi li akumulirala bar malo toplote dok nam je obrazlagao zašto se smrzavamo, a ne bismo trebali s obzirom na to da su nam radijatori do prije pet dana bili topli.

Ako sam dobro shvatila, nisu ozbiljnom smatrali vremensku prognozu koja je najavljivala pad temperature i zahlađenje, pa su se držali akata u kojima ne piše da snijeg može padati ne samo u aprilu, nego i u maju.

I taj silni ugalj što se potrošio u januaru izgleda da će nam doći glave, jer iako ga nešto malo ima u rezervi nije se mogao ubaciti u peć, jer se ona, jadnica, već o'ladila i uveliko se dotjeruje za narednu grijnu sezonu.

Sve u svemu, ako budemo imali sreće i ne dođe do kolapsa elektromreže, grijaćemo se, ali će nam zato aprilski računi biti reprezentativni. Treba, valjda, da nas utješi to što ćemo platiti samo pola aprilskog računa za grijanje, jer nam onaj 16. praznični dan neće naplatiti. Jeftinije bi nam svima bilo da ne ugasiše tu famoznu peć, jer ako ovaj snijeg nastavi da pada profitiraće i trgovci na prodaji grijalica, koje će potražiti i najotporniji na hladnoću.

 A kada i oni uključe grijna tijela, ostaje nam da se molimo bogu da ne kolabira elektromreža i da što prije naiđe topli (najbolje bi bilo iz saharske oblasti) talas i spasi nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije