Nezavisni stav

Englezi na terenu i van njega

Zviždanje grčkoj himni prije meča, naelektrisana atmosfera tokom cijelog susreta i tuča nakon utakmice, u kojoj je pomoćnik selektora Mehmeda Baždarevića Stefan Žili izbio zub Janisu Janijotasu, obilježili su meč, u kojem se BiH na stadionu "Bilino polje" kilometrima udaljila od plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine.

Nije bolest sve što boli, Janijotas će već kod nekog stomatologa u zemlji Helena da riješi probleme, dok bi za "zmajeve" bolan period tek mogao da uslijedi poslije odluke Disciplinske komisije UEFA.

Pominje se suspenzija stadiona u Zenici, koji je "zmajevima" već dugi niz godina bio vjetar u leđa, a moguće je i da se nekoliko utakmica igra bez prisustva publike. Sve će to proći, možda će reprezentativci da preskoče prepreke i plasiraju se u daleku Rusiju, ali me najviše zbunjuje zašto uvijek mora da se ide težim putem i kako pojedinci mogu sebi da dozvole takvo ponašanje?

Kako jedan iskusni trener, koji ima godina koliko ima Žili, može tako da odreaguje u trenutku i stavi na kocku odlazak na jedno takmičenje kakvo je Svjetsko prvenstvo? Kako jedan iskusni internacionalac koji je prošao fudbalsko sito i rešeto Edin Džeko može da upadne u sukob s Kostasom Manolasom?

"Dijamant" jeste jedan od najboljih igrača koji su ikada igrali na ovim prostorima, ali mu to ne daje za pravo da reaguje kao dijete u osnovnoj školi koje problem rješava fizičkim obračunom. Biće dobro ukoliko se izvuku neke pouke iz svega ovoga, ali gledajući na naš balkanski mentalitet vjerovatno je to nemoguća misija.

Najlakše je reći da je to ipak bila reakcija na napad protivnika i moralo se reagovati. Što se tiče same igre, tako malo rada, a mnogo talenta - poznati je stih benda "Zabranjeno pušenje" koji može da opiše remi protiv Grka na "Bilinom polju".

Sigurno da tim koji u sastavu ima najboljeg strijelca italijanske Serije A Džeku, kreatora igre finaliste Lige šampiona Miralema Pjanića i jednog od najboljih igrača turske lige Edina Višću može mnogo više od "krompira" s Grcima. Od lopti s očima Pjanića, vihornih prodora Višće i egzekutorskih sposobnosti Džeke nije viđeno ništa, forsirala se malokrvna i kukavička alibi igra na duge lopte. Od lepršavosti i pas igre ni traga.

"Zmajevi" su se pravili Englezi na terenu, a nakon meča su se uživjeli u tu ulogu pa su oponašali temperamentne Ostrvljane s tribina. Ostaje nada da kazna UEFA neće biti drakonska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije