Nezavisni stav

Evropeizacija balkanizma

Odluka ministara spoljnih poslova EU da uvaže preporuku Federike Mogerini i otvore put stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prva je prava dobra vijest od davne 2006, kad je srušen aprilski paket reformi, do danas.

Štošta bi se tu sad dalo prigovoriti - recimo, odakle toliki entuzijazam zbog činjenice da su bh. vlastodršci odlučili da formiraju vlast i deklarativno se obavežu da će sprovoditi reforme (valjda bi to trebalo da bude normalna stvar, u normalnoj državi barem), ali dobro, može se reći da je, sticajem okolnosti koje su takve kakve su, to istinski ohrabrujuća činjenica.

Ono što sad slijedi pravi je test i za nas i za Evropu. Najveća prepreka koju bi svi trebalo da imamo na umu je moguća spoznaja političkih elita da one same reformskim procesom koji slijedi možda ništa ne dobijaju, a jako mnogo potencijalno mogu da izgube.

Zato međunarodna zajednica, prvenstveno EU, ne smije pasti na lažni šarm i slatkorječiva obećanja da "ovaj put mislimo ozbiljno s reformama". Sva sredstva, prvenstveno ona finansijska, i dalje treba čvrsto držati u ruci, i poput štapa i šargarepe primijeniti kao "sredstvo motivacije" da nam netom probuđeni entuzijazam za reforme ne posustane.

Najveća zamka na evropskoj strani je njihova zarazna opčinjenost fotografisanjima, grandioznim izjavama i simbolizmom koji se koristi da bi se pokazalo kako su reforme uzele nezaustavljivi zamah. Mora se ići duboko, tamo gdje boli, i nemilosrdno iščistiti začepljene administrativne lavirinte u kojima su se godinama učahurili partijski kadrovi kojima se ne izlazi na svjetlo bijeloga dana. 

Upravo taj posao, daleko od svečanih dvorana i svjetala reflektora će biti ključan za uspjeh i suštinska razlika između isprazne blještavilosti političke estrade i rovovskog rada koji jedini donosi pravi rezultat. To će biti razlika između evropeizacije BiH ili ostanka u balkanskom mraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije