Nezavisni stav

"HES Vrbas" na putu ka arbitraži

Slovenačka firma "Viaduct", većinski vlasnik preduzeća "HES Vrbas" iz Banjaluke, koje je u kanjonu Vrbasa trebalo da gradi dvije hidroelektrane, na lak način bi mogla doći do 106 miliona maraka, koliko traže zbog navodno izgubljene dobiti i investicija u ovaj projekat.

Naime, do tog novca bi mogla doći firma kojoj su godinama blokirani računi i koja nema nijednog zaposlenog radnika, a prihodi su joj prije dvije godine iznosili nula. Ono što je posebno zanimljivo je da firma "Viaduct", koja je trebalo da bude nosilac velikog projekta izgradnje dvije hidroelektrane vrijednosti od oko 165 miliona evra, na svojoj internet stranici kao reference ima samo kuće i vikendice. Odmah se tu postavlja pitanje kako je ova firma mogla biti referentna za taj projekat.

Ova firma je koncesiju za izgradnju tih hidroelektrana dobila krajem 2004. godine, u vrijeme Vlade na čijem je čelu bio Dragan Mikerević. Dokumenti Centralne banke BiH do kojih smo došli pokazuju da je račun "HES Vrbasa" već pola godine nakon dobijanja koncesije bio blokiran, pa se s pravom postavlja pitanje kako je to preduzeće mislilo ispoštovati obaveze na koje se obavezalo ugovorom o koncesiji.

Potom je Vlada RS nakon skoro deceniju tu koncesiju dala državnom preduzeću "Hidroelektrane na Vrbasu", koje će graditi hidroelektranu Bočac 2, a "HES Vrbas" zato sada želi cijeli slučaj prenijeti na arbitražu i dobiti vrtoglavih 106 miliona maraka, iako je početni odštetni zahtjev iznosio 46 miliona KM. Zašto se svih ovih godina odugovlačio ovaj proces - nije poznato, kao što nije poznato ni to zašto nadležni organi nisu na vrijeme pokrenuli stečaj u "HES Vrbasu" zbog blokade računa i poreskog duga koji su imali i time bi spriječili arbitražu, ali bi im tako i oduzeli koncesiju. Ipak to nije učinjeno i BiH je dobila posljednju opomenu pred predaju zahtjeva za arbitražu pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova.

"Viaduct" je angažovao američku advokatsku kancelariju, a BiH se oslanja na Pravobranilaštvo. Mišljenja sam da je krajnje vrijeme da se nadležni u RS i BiH uozbilje i smognu snage da riješe ovaj slučaj što je moguće povoljnije za nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije