Nezavisni stav

Hrabar čovjek se ne busa u prsa

O tome da se istinski hrabri i plemeniti ljudi ne vole hvaliti i razmetati svojim djelima svjedoči nam i nedavni slučaj koji se dogodio u blizini naselja Čarakovo, nadomak Prijedora, kada je nepoznati ribolovac iz automobila koji je sletio u Sanu spasio dvije djevojke.

Iako se nalazio na drugoj obali, hrabri ribar ni časa nije razmišljao šta mu je činiti kada je škoda sa dvije mlade putnice počela tonuti u rijeku. Za tili čas preplivao je nekoliko desetina metara i iz automobila, kojeg je već bila počela puniti voda, izvukao jednu, a potom i drugu djevojku, te ih bezbjedno evakuisao na obalu.

U zbrinjavanju djevojaka, koje su bile u stanju šoka, pomogli su mu mještani i slučajni prolaznici koji su se zaustavili na mjestu nesreće. Misteriozni spasilac nije sačekao novinarske ekipe, niti bliceve fotoaparata i kamera kako bi se hvalio svojim podvigom, nego je odmah otišao za svojim poslom. Nije ga evidentirala čak ni policijska patrola koja je ubrzo došla na lice mjesta, jednostavno, naš spasilac se bez traga izgubio pošto se uvjerio da su djevojke zdravo i dobro.

Uzaludna su bila i  nastojanja novinara da saznaju njegovo ime i, ako ništa drugo, da ga barem javno pohvale. I možda ovome događaju ne bi pridavali toliko pažnje da nismo okruženi lažnim dušebrižnicima koji se busaju u junačka prsa neprestano trabunjajući o tome koliko su hrabri, pametni i sposobni. Neko se jednom našalio kako bi se Diogenu svijeća istopila dok bi kod nas našao čovjeka. Nažalost, danas živimo u pervertiranom vremenu gdje su istinske vrline i vrijednosti najčešće izložene poruzi ili društvenoj osudi jer u našem društvu caruju sebičnost, uskogrudost i ravnodušnost prema nevoljama drugih.

"Čovjek koji nije hrabar ne može biti ni pošten, jer za poštenje su potrebne žrtve kakve kukavica ne umije da podnese, a potrebna je i velikodušnost koju on ne može razumjeti", rekao je jednom veliki pjesnik Jovan Dučić. Zbog svega postupak hrabrog ribara vraća nam nadu u čovjeka, svjedoči da naše društvo nije potonulo do dna i da ima mnogo pojedinaca koji su spremni na vlastitu žrtvu i odricanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije