Nezavisni stav

Kako smo Evropu vukli za nos

Od Dejtona do danas međunarodna zajednica u BiH počinila je jednu stratešku, kobnu grešku, koja bi ovu zemlju lako mogla pretvoriti u potpuno zakržljalu državu. Sve vrijeme tragalo se za političkom elitom koja će se odvažiti na krupne političke reforme obračunavajući se s političkom korupcijom i partokratijom kao preduslov za stvaranje zdrave ekonomije i pravednog društva.

A ispostavilo se da su ih sve tri naše političke elite, i lijevi i desni, sve vrijeme vukli za nos. Za sve to vrijeme gradili su paralelnu paradržavnu strukturu mafijaškog tipa po principu "začepi gubicu i gledaj svoja posla". Javnim resursima, nakon što su ih stavili pod partijsku kontrolu, počeli su kupovati naklonost građana zapošljavanjem u javnim službama i poklanjanjem privilegija, stvarajući klasični klijentelistički odnos. U parasistemu koji su stvorili nema pravne države, a institucije su tu da popune formu. Privatnici koji su dovoljno ludi da otvore proizvodne pogone ovisni su o migu i milosti lokalnog šerifa, dok su dozvole, formulari i papirologija tu samo da zagorčaju život onima koji nisu spremni da ljube gazdine skute.

Kada se tako stvari poslože, onda niko ne treba da se čudi izuzetno ozbiljnim upozorenjima iz Evropske komisije da javni dug u BiH vrtoglavo raste, glomazna administracija proždire i ono malo što se proizvedi, a partokratija nema ni želju ni viziju da stvari promijeni nabolje.

Ako dosad nisu shvatili, ja ću im reći: raditi s političkim elitama u BiH na stvaranju pravne države je oksimoron. Pokušaji da se naše političke elite privole na reforme su potpuno uzaludan posao i od toga treba odustati.

Umjesto da se silni novac troši na kupovinu političkih elita, potrebno je u narodu probuditi svijest da su javni resursi javno dobro i da se njima mora odgovorno upravljati kroz transparentne zakone, po uzoru na Evropu.

Ako se to ne bude shvatilo, BiH je osuđena na propast, a iz nje će pobjeći svako ko bude imao gdje. A kada se institucije potpuno uruše, najveću cijenu će platiti sama Evropa. I zato se konačno moramo prestati pretvarati da je sve dobro i shvatiti koliko je ulog visok. Dok ne bude kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije