Nezavisni stav

Ko je odgovoran za trovanje mališana?

Sarajevo je u šoku. Od srijede do petka 121 dijete iz sarajevskih vrtića javilo se na Kliniku za infektivne bolesti zbog simptoma trovanja.

Na Klinici je zbog visokih temperatura, mučnine i proliva zadržano 35 mališana. Kanton Sarajevo je na "na nogama". Svi sada rade, Inspekcija provjerava, uzimaju se uzorci hrane, stolica mališana, brisevi radnih površina, svi su zabrinuti za zdravlje mališana.

Bolesna djeca, kod kojih su prvi rezultati potvrdili da je riječ o salmoneli, opaku bakteriju "donijela" su iz vrtića u kojima borave, a koji su u okviru JU "Djeca Sarajeva". To su vrtići koji su "kantonalni", a Kanton Sarajevo ima Upravu za inspekcijske poslove, koja često obilazi sarajevske restorane, trgovine, a u posljednja dva dana u novinama čitamo kako je posljednji sanitarni pregled u ovoj javnoj ustanovi urađen u decembru.

Direktorica JU "Djeca Sarajeva" Mirjana Jovanović-Halilović kaže da je hrana u vrtićima pregledana, te da je ispravna i da su sve namirnice s urednom deklaracijom. Kaže da razmišlja o ostavci, a javnost se pita - zar je još direktorica osoba u čijem mandatu je otrovano 121 dijete?

Njena odgovornost je velika, jer za to prima platu, a šta je s odgovornima u inspekcijama, da li će ovaj put neko od njih da odgovara zbog nerada?

U JU "Djeca Sarajeva" prije nekoliko mjeseci zabilježen je još jedan skandal, kada su se u vrtićima pojavili glodari i vaške. I opet je bilo "tresla se gora, rodio se miš", a miševi su i fotografisani u jednom od vrtića. Dva-tri dana ovaj skandal punio je novinske stupce i bio u TV prilozima, ali niko nije odgovarao. Najteže je roditeljima koji su prinuđeni djecu ostaviti u nekom od vrtića. Kako i šta sad? Neki kažu da će morati izdvojiti dodatna sredstva za privatni vrtić. Nažalost, ni to nije adekvatno rješenje, jer se i u ovim ustanovama znalo događati da dijete dođe kući zaraženo salmonelom.

Ovo nije prvi put trovanja u JU "Djeca Sarajeva". U ovoj ustanovi 2009. godine salmonelom je otrovano 11 djece i niko nije odgovarao za to.

Da li će i ovaj put biti ista situacija, hoće li neko preuzeti odgovornost za trovanje mališana? Da li treba da šutimo i čekamo da se desi nešto gore? Ko će zaštititi djecu koja su budućnost ove zemlje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije