Nezavisni stav

"Moratorijsko" zapošljavanje

Uveden moratorij na zapošljavanje, javila je Vlada FBiH sa svoje prve sjednice aprila 2015. godine. Produžen moratorij na zapošljavanje... Produžen moratorij na zapošljavanje... I tako nekoliko puta, saopštava se iz Vlade tokom 2016. i 2017. godine. A onda čitamo da su od toga izuzeta ministarstva. I krene se sa odobravanjem zapošljavanja u ministarstvima.

Pa onda pročitamo da se ipak mogu sklapati ugovori o djelu u agencijama, zavodima, upravama... ako Vlada ocijeni da ima neodložna potreba za to. I onda pred Vladu navale zahtjevi, svi imaju neodložnu potrebu. Nekima prođe, nekima ne, a onih kojima je prošlo je bilo na desetine samo u godinu dana, ne računajući stalna zaposlenja u ministarstvima i ugovore o djelu u istim.

 

Međutim, nestalo je nekako i onoga iz odluke da samo zbog neodložne potrebe, uz odobrenje Vlade, mogu da budu sklapani ugovori o djelu u ustanovama, zavodima, agencija, javnim preduzećima. Nestalo je jer se odobrava i stalno zaposlenje u njima.

Posljednji put moratorij je produžen do 30. juna ove godine i to na hitnoj telefonskoj sjednici Vlade. Reklo bi se da gori negdje. A potom, šest dana kasnije Vlada opet odobri niz zapošljavanja. Odobri i raspisivanje konkursa pa se da zaključiti da će biti još novozaposlenih, sve uz moratorij. Neodložna je potreba za, na primjer, vozačem.

Kažu ekonomisti da se svelo na isto, sa i bez moratorija, barem finansijski. Smanjen je ukupan iznos sredstava za plate, ali je povećan broj ugovora o djelu. Moguće da ih nikad prije nije bilo toliko. Pa prošle godine je za samo mjesec i po dana Vlada odobrila prijem državnih službenika i namještenika i sklapanje ugovora o djelu za oko 60 osoba. Zafalilo ljudi, kažu. Pa nije valjda da su svi otišli u penziju ili našli bolji posao od državnog.

U svakoj odluci, pa i ovoj, napravi se rupa kad kome odgovara, a ako je nema, onda se prekrši vlastita odluka za koju se nađe i šturo objašnjenje.

Kakva je korist od moratorija ako ima izuzetke, ako će se u ministarstvima nastaviti zapošljavanje, ako će javna preduzeća, agencije, zavodi ove po ugovoru o djelu kad-tad, kada i formalno nestane moratorija, zaposliti zastalno. Moratorij je, biće, uveden samo zato što lijepo zvuči kada se obraćate građanima i finansijskim institucijama uz pomoć kojih krpimo budžete. Šta ste uradili? Pa uveli smo moratorij. Ma - da. Uz zapošljavanje usljed neodložne potrebe rođaka prijateljevog prijatelja, rekli bi kritičari.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije