Nezavisni stav

Most kod Gradiške i plivanje na Savi

Za sve vas koji se putujući iz Banjaluke ka autoputu Zagreb - Beograd probijate lokalnim seoskim putevima gradiškog okruga koje dijelite s motokultivatorima, traktorima i kombajnima, sasvim je svejedno ko je kriv zašto umjesto mosta na Savi tamo već godinama zjapi velika crna rupetina.

Biće vam sasvim svejedno da li je za to krivo Sarajevo i da li im je u interesu da taj most "konkuriše" onom "njihovom" kod Svilaja, ili Banjaluka, koju u Sarajevu okrivljuju za sporost u procedurama, ili, pak, Zagreb, koji godinama priča kako izgradnja ide po planu, kako pripremaju papire, dokumentaciju, bla, bla...

Bez obzira, kažem, na to ko je kriv, činjenica je da Hrvatskoj ovaj most baš i ne treba, a na njegovu izgradnju može čekati ne još 10, nego 50 godina, sve dok automobile na unutrašnje sagorijevanje ne zamijene leteći tanjiri na solarni pogon. Što se njih tiče, most ne mora biti izgrađen nikad.

Nisam upućen kako se pregovaralo s Hrvatskom, da li nam je neko rekao "majke mi" da će izgraditi most, a pravo da vam kažem - i ne zanima me, kakva korist sad od toga? Stvari su vrlo jednostavne - Hrvatska prema nama nastupa s pozicije jačeg i džaba mudrovanje o pravdi i nepravdi. Nama jedino preostaje ili da nađemo način da ih ucijenimo, tipa "ne damo vam Pelješac, dok vi ne odobrite naš most", ili da se povežemo s nekim uticajnim partnerom u Briselu, Berlinu ili Vašingtonu, koji se može "nasloniti" na našeg susjeda i otkočiti stvar.

Za one koji možda to još nisu shvatili, u svijetu nema prijatelja, važe samo interesi, "quid pro quo", "ja tebi, ti meni", moj interes nasuprot tvog. Zato bi nam možda bilo pametnije da se s Briselom malo manje svađamo, a da se više posvetimo real politici i tome kako steći što više uticaja koji možemo iskoristiti kao adut za odbranu naših ekonomskih i političkih interesa.

Jer kako god okrenemo, ovisni smo o telefonskom pozivu koji će neko na kraju ove priče u naše ime uputiti u Zagreb.

Znam da je to okrutno i ne sviđa se ni meni što je to tako, ali je to tako.  

Partnere konačno treba prestati mjeriti po tome koliko nas "vole" već šta mogu uraditi za nas - i u vezi s mostom i u vezi sa svim drugim.

Kome se ne sviđa, može da pliva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije