Nezavisni stav

Na pomolu burna jesen u FBiH

U Federaciji BiH poljednjih mjeseci ne postoji niti jedna odluka Vlade FBiH oko koje ključni partneri u vlasti HDZ BiH i SDA mogu postići dogovor.

Nema odluka, zakoni čekaju, borci su već duže od mjesec pred Vladom FBiH, traže svoja pra-va, koja su teško ostvariva.

I pored toga u HDZ BiH su optimistični. Mišlje-nja su kako će se stvari početi micati s mrtve tačke. Međutim, HDZ-ov najvažniji partner u vlasti u FBiH nije toliko optimističan, ali poziva patnere da rade, da se okrenu reformama.

Opozicija, pak, na drugoj strani ne vjeruje u bo-lje sutra, već tvrdi da je ovo najgora vlast dosad i da Federaciju ne očekuju bolji dani.

Traže izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, jer, kako tvrde, ova vlada, da je demokratska, sa-ma bi dala ostavku onog momenta kad Parla-ment nije prihvatio njen izvještaj o radu za pro-šlu godinu niti Prijedlog okvirnog budžeta.

Najteža situacija je u Domu naroda FBiH. Ovaj dom je već mjesecima u blokadi, a većina klju-čnih zakona koji su prošli u Predstavničkom domu FBiH čekaju da zažive u Domu naroda.

I to i nije najgore, većina građana, posebno za-poslenika u privatnom, ali i u javnom sektoru i penzionera ogorčena je na vlast, posebno Vla-du FBiH. Ogorčeni su i ljuti zbog namjere Vla-de da dodatno oporezuje njihove plate. Penzi-oneri su ogorčeni na novi Prijedlog zakona o PIO, pa su čak najavili i izlazak na ulice.

Kako stvari stoje, Federaciju BiH očekuje, na-kon vrelog ljeta, još vrelija jesen, jer kad penzi-oneri i radnici izađu na ulice ne piše im se do-bro.

Ipak, vlasti u Federaciji BiH, ali i u cijeloj BiH imaju sreću što je ovaj narod "trpeći i saburli", međutim sve ima svoju granicu i mjeru, a kad se mjera prevrši i granica pređe, onda se dogodi narod, a to nikad ne donese ništa dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije