Nezavisni stav

Nada u nova radna mjesta

Državne jasle su već preopterećene, ali će se opet u njima po potrebi naći posla onim "najpodobnijim", dok očaj hvata one koji nemaju štelu ili radno mjesto traže svojim diplomama, znanjem i kvalifikacijama.

Preko 120.000 nezaposlenih u RS nada se bilo kakvom poslu.

Dugo očekivani pomak da se preduzmu konkretne mjere podrške zapošljavanju u onom drugom - privatnom sektoru, smiješi se u vidu 21 miliona evra.

Toliko je vrijedan svježe potpisan ugovor sa Svjetskom bankom o sporazumu po projektu podrške zapošljavanju i trebalo bi uskoro da se implementira.

Kako su obećali u Vladi RS, godišnje bi se trebalo zapošljavati 4.000 građana.

To je  obradovalo mnoge nezaposlene jer je njime planirano novih 16.000 radnih mjesta u naredne četiri godine, a obradovali su se i poslodavci u privatnom sektoru koji će koristiti ta sredstva uz minimalnu administraciju.

Ono što, međutim, brine nezaposlene su veoma niske plate u privatnom sektoru koje su mali djelić svote potrebne za potrošačku korpu i sa kojima je teško prehraniti porodicu.

Pored niskih plata, za razliku od javnog sektora, posao kod privatnika umije biti "hljeb sa sedam kora", a nerijetko su se radnici žalili i da im se zakonom zagarantovana prava uskraćuju, ali se ne smiju požaliti, strahujući za posao.

Zato sada obećava podatak da će budući poslodavci morati garantovati da će radnik kod njega biti zaposlen minimalno dvije godine.

Nekoliko anketa je već pokazalo da nezaposleni smatraju da se broj nezaposlenih u RS može smanjiti povećavanjem podsticaja za zapošljavanje.

Najavljeni projekat ide u tom pravcu, a namjera Svjetske banke, kako su istakli, jeste da podrže Vladu u naporima  za stvaranje novih radnih mjesta.

Vremenom će se pokazati i da li će oni koji budu imali sreće da se zaposle biti zadovoljni uslovima kod poslodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije