Nezavisni stav

Nasilnici od rane mladosti

Zašto je prije nekoliko dana grupa mladića napala direktoricu jedne banjalučke osnovne škole nakon što im je saopštila da igrajući fudbal na školskom igralištu ometaju nastavu?

Prijetili su joj i unosili se u lice, te pokušali nasilnim putem da se obračunaju s otporom na koji su naišli. Reagovala je i policija. Policija - u školskom dvorištu, ima li šta gore?

Da se razumijemo, omladina i treba da se bavi sportom, što je jedina svijetla tačka ovog incidenta. Ali za to što su, umjesto mirnim putem, nastali problem rješavali nasiljem nema opravdanja.

Moj pokojni djed otišao je na onaj svijet, a da ga za 20 i kusur koju godinu nisam čuo da povisi ton. Dva rata je zapamtio, dosta tereta na leđima ponio, ali je živce i strpljenje sačuvao.

Stoga, ne može čovjek a da se ne zapita zašto nam je današnja omladina toliko agresivna, kratkog fitilja, nultog stepena tolerancije...

Ili, kada se crta podvuče, suštinsko pitanje glasilo bi - da li djeca u ranoj mladosti imaju nečeg premalo ili, pak, previše jer nekima od njih, čini se, na vrijeme nisu pojašnjene razlike između igračke i daljinskog upravljača, odnosno šta može, a šta ne može.

Danas dijete sa tri godine nije ni vidjelo klikere, već od roditelja uzima telefon zbog igrice u kojoj krv šikti na sve strane.

Do svoje devete godini žmurke se, moguće je, nikada nije poigralo, ali ima sopstveni Facebook profil jer uveliko "fejsbuče" i njegovi vršnjaci.

Sa 18 godina brojni mladići već imaju podeblji staž u pesničenju, a mnoge djevojke se oblače kao da su - zaboravile da se obuku.

Nameće se iz svega logično pitanje: da li je dovoljno kvalitetan odgoj omladinaca koje danas srećemo na ulici?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije