Nezavisni stav

Novi udžbenici udar za džep roditelja

Vijest da udžbenici ove godine nisu poskupjeli nije baš obradovala roditelje, budući da je đacima u novoj školskoj godini uvedeno više od 20 novih udžbenika, što će praktično zakačiti skoro svaki razred.

Zamislite sad kako je roditeljima skromnih primanja koji već sada "otkidaju" i kupuju pomalo kako bi njihovi školarci na jesen imali sve što im je potrebno.

Taman kada su se za knjige bili snašli od poznanika koji su lani kupovali ganc nove, upravo zbog sličnih izmjena, ono opet promjena literature, a knjiga stara godinu dana postaje neupotrebljiva i tako u nedoged.

Ako se novim knjigama, koje nisu nimalo jeftine, a posebno ako se uzmu u obzir strani jezici, dodaju ostale školske potrepštine, porodice školaraca spremne su za klasično septembarsko-oktobarsko preživljavanje koje je svaku jesen sve teže.

Praksa je pokazala da se skoro svaka promjena udžbenika svede na pokoju novu priču i drugačije korice, što se doslovno može dodatno odštampati pa podijeliti đacima da se već ogoljeni roditelji ne bi morali dodatno trošiti, a bogami i zaduživati.

Baš dok školarci trebaju nove udžbenike, ministru je "ostario" automobil, zbog čega je Ministarstvo prosvjete i kulture RS već ušlo u proceduru nabavke nove službene limuzine koju namjerava da plati oko 115.000 KM jer je, kako su pojasnili iz ovog ministarstva, "postojeći audi A6 namijenjen za službena putovanja ministra proizveden 2007. i u nezadovoljavajućem stanju", navodeći da je njegovo održavanje postalo neekonomično.

Da li je roditeljima ekonomično ili nije školovati djecu, niko ih nije pitao, pa i ne čudi činjenica da je sve "ekonomičnije" postalo jednostavno kupiti diplomu. A i to ko ima novca i nije mu do pravog znanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije