Nezavisni stav

Oj, Safete, Sajo...

Prije nešto više od godinu dana Safet Sušić u Sarajevu je dočekan kao veliki pobjednik, uz pjesmu ogromne mase u glavnom bh. gradu, koja mu je pjevala: "Oj, Safete, Sajo, Sarajlijo..." Naravno, razloga za takav doček Sušića i njegovih izabranika po povratku iz Litvanije bilo je na pretek.

Sušić je tog dana postao prvi selektor koji je fudbalsku reprezentaciju BiH odveo na jedno veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu. Upravo u Južnoj Americi tokom Mundijala počela su podapinjanja Sušiću i nezadovoljstvo mnogih stručnjaka i (ne)stručnjaka, koji su željeli da mu ugledaju leđa. Popularni Pape izdržao je Svjetsko prvenstvo, gdje je BiH završila takmičenje u grupnoj fazi sa dva poraza (Argentina 1:2, Nigerija 0:1) i pobjedom (Iran 3:1). No, nakon (ne)uspjeha u Brazilu opet su mnogi počeli sa kampanjom njegovog smjenjivanja. Kao iz inata njima i svima koji ne vole njegov lik i djelo, Sušić nije želio napustiti kormilo reprezentacije i u dogovoru sa čelnim ljudima F/NS BiH produžio je svoj mandat za dvije godine. Tačnije, odlučio je biti selektor i tokom kvalifikacija za "EURO 2016" u Francuskoj.

Sve što je do tada radio kao selektor bh. reprezentacije bilo je na visokom nivou bez pogovora, pogotovo kada su u pitanju rezultati. No, potom je uslijedio sunovrat u prva četiri kola kvalifikacione Grupe B. Osvojena su svega dva boda, uz sraman poraz od Kipra u Zenici, i zaista je bilo vrijeme da Sušić odstupi sa svoje pozicije. Možda je trebalo da to i ranije uradi, odmah nakon Mundijala, ali nije. Isto kao što to nije učinio po povratku iz Izraela, gdje je njegov tim pretrpio debakl od 0:3 i šanse za odlazak u Francusku sveo na minimum. Ipak, došao je dosta ružan rastanak od najuspješnijeg selektora i fudbalera BiH u istoriji, htio to neko priznati ili ne. Još jednom smo pokazali da smo majstori da od "pukovnika napravimo pokojnika", te da se na našim prostorima uspjeh teško prašta. Naslovi u pojedinim bh. medijima kojima je Sušić ispraćen sa mjesta selektora definitivno nisu nešto što je Pape zaslužio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije