Nezavisni stav

Okončana sapunica o vlasti

Nova izvršna vlast na nivou BiH i Federacije BiH konačno je uspostavljena.

Koaliciji koju na državnom nivou čine HDZ BiH, SDA i Savez za promjene, kao i koaliciji koju u Federaciji BiH čine SDA, HDZ i DF trebalo je skoro pola godine da se dogovore.

Građanima koji su pregovore pratili putem medija činilo se da gledaju indijsku sapunicu kojoj nikako da dođe kraj.

Mjesecima je formiranje izvršne vlasti bilo u pat poziciji jer su koalicioni partneri stalno postavljali druge, nove uslove.

I ono što je širu javnost posebno nerviralo je činjenica da su blokade stizale iz FBiH i to od strane HDZ BiH i DF-a.

HDZ BiH i njen predsjednik Dragan Čović pokazali su da najbolje znaju pregovarati, jer sve što su tražili, to su i dobili, dok se novoformirana partija Demokratska fronta često ponašala kao "uvrijeđena mlada" i čas napuštala koaliciju, čas se vraćala pod skute SDA. DF je pokazao da mu nedostaje iskustva i stručnih ljudi, te da nije očekivao ovako veliki izborni uspjeh.

Pokazalo se da DF-u nedostaje političke mudrosti, te da su iskusni političari iz stranaka koje su koalicioni partneri DF-u na političkoj sceni u BiH znali kako sve okrenuti u svoju korist. Na koncu, vlade su formirane, ali među političkim i ekonomskim analitičarima postoji velika sumnja da će to donijeti dobro BiH i FBiH. Sad tek slijedi najteži proces. Treba se dogovoriti čiji će kadar biti na kojoj poziciji u javnim preduzećima, ko će koga zaposliti i kako...

Problem će biti i različito viđenje koalicionih partnera o tome kako bi trebalo da izgledaju FBiH i država u naredne četiri godine.

HDZ BiH želi preustroj, SDA neće ni da čuje za to, a DF je već nekoliko puta javno upozoravao da takav program neće imati podršku ove stranke. Dodatni problem je i teška ekonomska situacija u entitetu i državi.

Sve to navodi na zaključak da bi moglo doći do pucanja vlasti vrlo brzo nakon što je uspostavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije