Nezavisni stav

Ormarići i u našim školama

Veliki broj svakodnevnih problema sa kojima se susrećemo sigurno bi mogao da bude izbjegnut ili bar brže riješen samo da postoji volja nadležnih. To je potvrdio i slučaj da su se neke škole organizovale i napravile improvizovane ormariće u već postojećem prostoru i sa namještajem koji već imaju u školi, skoro pa bez ikakvih ulaganja.

Godinama unazad i mediji i ljekari su pred početak svake školske godine upozoravali na tešku đačku torbu, koja krivi kičmu osnovcima, a posebno onim najmlađim, od prvog do petog razreda, međutim, do ove godine ništa nije urađeno da bude smanjena težina torbe.

Skoro svi domovi zdravlja su iznosili podatke prema kojima su na sistematskim pregledima kod djece ustanovljeni krivljenje kičme ili ravna stopala, što se povezuje upravo sa preteškom torbom.

Nastavnici i učitelji, kao i direktori škola, stalno su se pravdali da su za ugradnju ormarića potrebna ogromna sredstva, koja oni nemaju, a u resornom ministarstvu nisu nikada planirali sredstva za izgradnju ormarića za udžbenike, tako da su đaci bili prisiljeni nositi torbe čija je težina iznosila i do šest kilograma.

Ako se tome dodaju još oprema za likovno, koja nije teška, ali je sigurno nezgodna za nositi, kao i oprema za fizičko, možemo samo zamišljati koliko je jednom đaku, posebno nižeg razreda, naporno otići do škole i nazad.

Ako već nemaju para za ormariće za sve učenike, škole sigurno mogu napraviti mjesto za opremu za fizičko vaspitanje, za likovno pa bar na taj način olakšati učenicima.

Ostaje da se učenici i roditelji nadaju da će se i ostale škole ugledati na škole iz dobojske regije, koje su sa onim što imaju na raspolaganju napravile odličnu stvar. To ne znači da ovim školama ne treba pomoć da naprave prave ormariće, ali su pokazale da se sa malim sredstvima i sa velikom voljom i entuzijazmom može puno uraditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije