Nezavisni stav

Otrovna hrana

Šta možemo još reći o (ne)kontroli hrane koju jedemo, o njenoj štetnosti na organizam i posljedicama koje može izazvati, a da to već nije rečeno i sto puta ispričano.

Nakon što smo saznali da godinama jedemo meso koje je starije od 10 godina i da pijemo mlijeko u kojem ima pet puta više kancerogenog aflatoksina, sada imamo sličnu situaciju da kupujemo citruse koji su puni otrovnih supstanci.

Da li ovo sve znači da godinama konzumiramo namirnice sa nedozvoljenom količinom otrovnih supstanci pa smo sada samo to saznali (iz nekog nama nepoznatog razloga), ili je jednostavno kontrola na granicama toliko loša posljednjih godina da inspekcije jednostavno ne kontrolišu šta sve ulazi u BiH. Svjesni smo činjenice da sve smeće svijeta, nažalost, kada je i hrana u pitanju, završava na trpezama bh. građana, ali nadležnim institucijama treba postaviti pitanje šta još treba da se desi da bi se konačno ozbiljno krenulo u suzbijanje sličnih pojava.

Znamo i da bi to bio dug proces, ali bismo bar odahnuli jer se konačno nešto počelo raditi na poboljšanju kvaliteta hrane koju jedemo, ako ništa onda zbog djece.

Kada god se desi sličan slučaj da imamo sumnjivu hranu u prodaji, uvijek mi na pamet padnu djeca i pitam se da li taj inspektor koji ne pregleda pošiljku limuna, a pusti je da uđe u prodaju, pomisli na to da bi možda i njegova djeca mogla doći u poziciju da jedu isti taj limun.

Kontrola i drastične novčane kazne su jedini put koji će spriječiti ovakve situacije, jer naš narod može nešto naučiti jedino ako ga dobro "lupiš" po džepu, kako se to u narodu kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije