Nezavisni stav

Pacifistički vjetrovi s Balkana

Koliko su relevantne crne slutnje vječitih pesimista da će u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti regiju zahvatiti novi ratni sukobi, koji se na prostoru bivše Jugoslavije ciklično ponavljaju čitavo stoljeće unazad?

Od odgovora na ovo pitanja, naime, zavisi budućnost svih nas zajedno, prevashodno naše djece, koja su predodređena za teži životni put, mnogo više odricanja i mnogo manje luksuza samim mjestom rođenja.

Ako stvari poredamo hronološki obrnutim redom, one, otprilike, izgledaju ovako. Sve države bivše Jugoslavije u ovom trenutku članice su ili su na putu da postanu članice NATO alijanse, najmoćnijeg svjetskog vojno-političkog saveza, koji jedinu relevantnu protutežu ima u Rusiji i državama iz njene interesne sfere. Slijedom toga, a znajući da NATO garantira odbrambeni kišobran za svaku svoju članicu (jer ko napadne jednu državu NATO saveza, kao da je napao cijeli NATO), smjeli bismo hrabro zaključiti kako je teško zamisliti bilo kakve ratne okršaje ili regionalnu agresiju u bliskoj budućnosti.

Dakle, iako su ove prostore posljednjih 150 godina potresali razni ratovi, ciklično ili u kontinuitetu svakih 40 ili 50 godina (uključujući dva najveća svjetska), novi svjetski poredak doveo je barem do toga da je opasnost od rata na prostoru bivše Jugoslavije postala ništa manja ili ništa veća od iste takve mogućnosti u bilo kojem drugom kutku Evrope.

Ipak, ono što nas najviše može ohrabriti su regionalne politike aktuelnih lidera u većini država Balkana, s posebnom potencijom takvih politika u Srbiji i BiH. Jer, ono što možemo sve glasnije čuti od Aleksandra Vučića, kao aktuelnog lidera srpskog naroda, i Bakira Izetbegovića, kao najutjecajnijeg lidera Bošnjaka, jednostavno se mora pozdraviti. Jasne i nedvosmislene poruke da suživot nema alternativu i da je nakon stoljeća ratova vrijeme za stoljeće mira, uistinu bude nadu da su pamet, mudrost i razum konačno pobijedili varvarstvo, mržnju i nacionalizam. Našu budućnost svakako moramo iskrojiti sami, jer od evropske sadake nikad previše hajra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije