Nezavisni stav

Poluprazni amfiteatri

Ne sjećam se da je ikada na našim prostorima održana vanredna sjednica vlade ili nadležnog tijela povodom uistinu vitalnih pitanja za opstanak jedne zajednice i taj je model, po svemu sudeći, jedina trajna kategorija, stvarna na svakom koraku života.

U nadi da će pred državom ljudi čija koža puca pod teretom tuđih neodgovornosti i vlastite inertnosti biti oslabljena i jedna od najstarijih istorijskih doktrina (zabluda) o etnički podijeljenim grupama, poraženo mogu ćutati o rezultatima i brojati do beskonačnosti oblasti i vrijednosti kojih više zapravo nema.

Ni poluprazni amfiteatri nisu samo posljedica demografskih promjena, oni su i refleksija jedne opšte obeshrabrenosti i nezadovoljstva, pokazatelj procenta  produktivnog stanovništva koje svoj život vidi daleko od adrese na kojoj su rođeni.

Međutim, istorija i nauka su pokazatelji da nema te spin tehnike i sile moći koja razmjer posljedica trajno može činiti nevidljivim ili tihim, kao što u konačnici nema ni pošteđenih, bez obzira i na to što nijedan akademski radnik ni ove godine nije stao u odbranu integriteta i časti akademske zajednice.

Kao što se ćutalo deceniju i više na pokazatelje iz matičnih ureda ili porodilišta, propale privatizacije i afere bez epiloga, tako se i sada niko nije oglasio nad činjenicom da nema ljudskih kapaciteta da popune univerzitetske potencijale?!

Nijedan profesor s Fakulteta političkih nauka u Banjaluci nije upozorio na činjenicu da u ovom upisnom roku nijedan kandidat nije izrazio interes da upiše master na nekom od studijskih programa i da se na taj način usavršava na ovom fakultetu, iako to, i te kako mnogo govori.

Koga se zapravo tiču ti i mnogi drugi podaci i kojim zakonom su ovlašteni svi saučesnici uzroka?

Bez obzira i na suštinu i na težinu intelektualne zajednice danas, sigurno je da se ne ide putem stvaranja sigurne cjeline, niti će ćutanje nad nepovoljnim pokazateljima amnestirati odgovornosti, kao što  ni posljedice neće zaobići sve koji dižu ruke od uzroka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije