Nezavisni stav

Ponosni

Manifestacije "Ličnost godine" i Izbor sportiste godine, koje "Nezavisne novine" sad već tradicionalno održavaju, opravdale su epitet događaja godine koja je na izmaku.

Manifestacije su prilike da se u opuštenom i neformalnom razgovoru razmijene mišljenja i iskustva koja će nekom drugom pomoći da uspije, a samim tim od toga će imati koristi svi - i građani, i država. Na njima ljudi vrlo brzo nađu zajednički jezik koji se zove uspjeh i bolje sutra, što nam je svima prijeko potrebno.

Kada za istim stolom vidite kako sa osmijehom i bez ijednog grča na licu sjede i razgovaraju suprotstavljeni politički tabori i da im društvo prave predstavnici međunarodne zajednice, kako privrednici, koji danonoćno vode tržišnu utakmicu, razmjenjuju iskustva u vezi sa biznisom, kako bankari, za koje kažu da su po prirodi hladni ljudi, raspravljaju o novim kreditnim linijama, kako sportisti prepričavaju svoje uspjehe, te koliko je krvi i znoja trebalo da proliju da bi osvojili medalju, onda znate da ste uspjeli i ostvarili stopostotni cilj -druženje, razgovor, saradnja...

I na to smo ponosni. A vjerujemo da bi bio ponosan i Željko Kopanja, koji je, kada je osmišljavao manifestacije, bio ubijeđen da će uspjeti. I nije se prevario. Zbog toga od prošle godine manifestacija "Ličnost godine" nosi naziv "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja", u čast vizionara pomirenja, novinarske legende i u čast i sjećanje na njenog idejnog tvorca i osnivača "Nezavisnih novina".

Uvijek je govorio da nama valja živjeti zajedno bez obzira na ime i prezime, naciju, vjeru, da mržnji nije mjesto u našim malim ljudskim životima... I bio je u pravu, jer kada vidite da za istim stolom mogu sjediti svi, bez obzira na to iz koje stranke dolaze, kojem narodu pripadaju, da li su za ovo ili ono, onda ste ponosni da ideje koju su nastale prije 15, odnosno 17 godina nisu ostale samo ideje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije