Nezavisni stav

Prilika koja se (ne) propušta

U međunarodnim odnosima i odnosima između država kredibilitet je osnovna moneta koja vam daje vrijednost. Koliko ste ozbiljni kao država, kako ispunjavate vaše obaveze, koliko ste kredibilan partner - osnova je na kojoj će vas procjenjivati kao državu.

Bilo da ste privrednik, političar, student ili državni službenik, vas će, u suštini, kada odete vani mjeriti prema ugledu koji uživa država iz koje dolazite.

Koliko se puta BiH kao država osramotila, bilo kroz nekompetentne bivše ministre ili ambasadore koje smo slali da nas predstavljaju, ne treba posebno naglašavati. Pada mi na pamet primjer koji mi je ispričao jedan visokorangirani diplomata Savjeta Evrope kada je BiH u razna tijela te ugledne evropske organizacije slala ljude koji ne znaju beknuti engleski jezik, ili delegate čiji je osnovni zadatak u Strazburu bio obići šoping centre i kući se vratiti s novom bundom, nego da na dostojanstven način predstave svoju zemlju.

BiH sada, na period od šest mjeseci, preuzima ulogu predsjedavajućeg Komiteta ministara Savjeta Evrope i to je prilika da pokažemo koliko smo ozbiljna država. Naravno, neke stvari su nam već zadate, poput činjenice da smo prekršili Evropsku konvenciju o ljudskim pravima time što naši sugrađani Jevreji i Romi ne mogu da se kandiduju na najviše izborne funkcije u BiH, kao i to da nam je ugled narušen zbog problema s Krivičnim zakonom, i tu ne možemo puno uraditi. Ali, svakako možemo kroz predstavljanje naših prioriteta i napornim radom na njihovoj implementaciji na bezbroj načina pokazati da jesmo ozbiljna zemlja.

U trenutku kada smo mi na čelu Savjeta Evrope, a Srbija predsjedava Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju, naš region je dobio šansu da ga ne gledaju kao izvor problema nego kao dio rješenja za jačanje stabilnosti. Tu priliku ne bismo smjeli propustiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije