Nezavisni stav

RAK rana

BiH jednostavno nije normalna država. Gdje god da začeprkate, u koju god instituciju, pravilnik, zakon ili javno preduzeće da zavirite, naći ćete stvari koje bi normalnim ljudima u normalnim zemljama bile nezamislive.

Recimo, kako je moguće da je već godinama direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH ilegalno na toj poziciji? Prekršene su sve norme, svi pravilnici i svi zakoni, a niko zbog toga ni da se počeše.

RAK ni po čemu nije izuzetak. RAK je pravilo. Pravilo po kojem se stvari "odrađuju" u ovoj zemlji, koja to ni po čemu nije. Glavni generator ovog naopakog sistema je to što se ovdje godinama stvari nameću odozgo, umjesto da se krene odozdo. Tako, recimo, već godinama razni "stručnjaci" smjenjuju, zamjenjuju, razmjenjuju i odmjenjuju razne političare i funkcionere u nadi da će izvući "dobitnu kombinaciju", koja će sprovesti te famozne reforme i usmjeriti ovu zemlju na njen evroatlantski put, gdje, van svake sumnje, pripada.

Umjesto ovog naopakog puta, treba krenuti odozdo. Uspostavljati sistem. Zakon po zakon. Instituciju po instituciju. Uvesti odgovornost. Pa da, recimo, tužilac za nepodnošenje prijave protiv korumpiranog političara odgovara po službenoj dužnosti. Da bude smijenjen. Ili čak krivično gonjen. Pa kada mora birati da li izvršiti politički nalog da zaustavi predmet i time rizikuje posljedice po sebe, barem zna šta bira.

Najveća moć koju donosioci odluka u BiH imaju je diskrecija - da oni odlučuju ko će dobiti sredstva iz budžeta, kredit za razvoj ili ko će biti postavljen na koju poziciju. Politička diskrecija i pravna država u međusobnoj su koliziji. Ne može i jedno i drugo. Može samo jedno ili drugo. Ili pravna država ili bezakonje u kojem vlada diskrecija. Zato niko ne želi promijeniti ovakav sistem - ni u BiH, ni u drugim zemljama bivše Jugoslavije. I zato sistem koji imamo generiše siromaštvo, nepravdu i bezakonje. I zato je RAK naša rak-rana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije