Nezavisni stav

Ramin diplomatski dron

Edi Rama, premijer Albanije, izazvao je diplomatski skandal kada je prekršio protokol istorijske posjete Beogradu i govorio o Kosovu.

Da zlo bude gore, nakon svega je rekao i da je iznenađen da nekoga u Srbiji može da isprovocira stav da je Kosovo nezavisna država. Ipak, dok je slušao odgovore Aleksandra Vučića, premijera Srbije, izgledao je kao da je veoma dobro zna šta je uradio, iako je to pokušavao prikriti osmijehom. Kako je moguće da, pošto je njegova posjeta Beogradu bila prva nakon 68 godina, Rama ne zna da Srbi i Albanci imaju, najblaže rečeno, nesuglasica kada je u pitanju Kosovo?

Dok je većina građana i političara ponosna na Vučićev odgovor na provokaciju, neki kažu da je Vučić reagovao preemotivno, ali kako i ne bi, kad mu je gost stavio diplomatski prst u oko. Ipak, ovo je bila šansa da Srbija i Albanija okrenu novi list u međusobnim odnosima, a Rama je tu šansu propustio.

Albanski premijer ponavlja da zemlje Balkana zajedno mogu da krenu ka ujedinjenoj Evropi, ali pitanje je kako. Nakon svih peripetija u vezi s Raminom posjetom, odgađanja zbog incidenta sa dronom na utakmici između Albanije i Srbije, te odluke da će posjetiti i Preševo, albanski premijer bio je dovoljno slobodan da govori o Kosovu. U centru Beograda. Kaže da ne bi smatrao provokacijom ako bi Vučić iznio stav Srbije o Kosovu u Tirani. Kao da je to isto i kao da Albanija polaže ista prava na Kosovo kao Srbija. Postavlja se pitanje da li je Ramina posjeta prekretnica, kako ocjenjuju zvaničnici EU. Meni, ipak, izgleda da je u pitanju slijepa ulica. Ipak, jedno je izazvati skandal, a drugo je praviti se da ne razumijete zašto se digla tolika buka zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije