Nezavisni stav

Smjene

Smjenom dvadesetak direktora osnovnih i srednjih škola u RS, koji su namještali konkurse i davali veće plate rodbini i prijateljima, resorno ministarstvo je konačno pokazalo da se jednom mora stati ukraj toj praksi.

Krajnje je vrijeme da se radna mjesta počnu popunjavati onako kako zakon kaže, odnosno rangirajući kandidate isključivo po stručnosti, iskustvu i znanju koje imaju, a ne po, nažalost, ustaljenom običaju kod nas, i to rodbinskim, prijateljskim i sličnim vezama.

Svi smo se susretali sa situacijama da se po objavljenom konkursu vidi da je namješten za nekoga pa smo već ranije pisali o situaciji da se traži čistačica koja poznaje engleski jezik! Apsurd da veći ne može biti, ali šta ćemo kad su nam potrebne čistačice da čiste na engleskom jeziku.

Ili, na primjer, da se konkurs za direktora ustanove uopšte ne raspisuje jer osoba za koju se namješta konkurs trenutno ne zadovoljava kriterijum, pa u takvim slučajevima radi bez konkursa, dok se neki od uslova ne ispune, ali u tom periodu uredno prima platu. S ovakvim i sličnim situacijama smo se svi susretali bezbroj puta,  to je sigurno, ali informacija koja ohrabruje jeste da se nešto pozitivno počelo dešavati na ovom polju.

Iako su smjene direktora u školama vjerovatno kap u moru, ipak je za  svaku pohvalu ovaj potez resornog ministarstva, kao i to što su tu informaciju podijelili sa građanima, koje je, sigurna sam, ova vijest veoma obradovala.

Narodu je preko glave svakodnevnih situacija da onaj ko nije blizak "viđenijim glavešinama", koje ima svako mjesto, ništa ne može da ostvari, dok ovima koji su u nekoj vezi sa "bitnim" ljudima sve je jednostavno i na dohvat ruke.

Ako se i ostale institucije ugledaju na Ministarstvo prosvjete i kulture RS, i počnu s ovakvom praksom smjenjivanja rukovodećih kadrova koji krše propise, narod se može bar nadati boljoj sutrašnjici i uvođenju reda u javnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije