Nezavisni stav

Ustavni sud kao četvrta vlast u BiH

Odluka koju je donio Ustavni sud BiH iznenađenje je za sve. Ta institucija je postala najveći faktor nestabilnosti u BiH. Kao što sam već ranije rekao, potrebno je da bude još referenduma da bismo taj demokratski institut razvili do kraja.

Ustavni sud BiH mora shvatiti postulate na kojima počiva BiH. Taj sud je pokazao da je politički sud koji promoviše samo jednu politiku, politiku protiv jednog naroda i entiteta. On je svojim sastavom i načinom na koji donosi odluke izašao iz okvira nadležnosti koje je sam sebi propisao, i time direktno ruši same temelje na kojima počiva pojam suvereniteta BiH, a preglasavanjem direktno ruši osnovne postulate BiH.

Ulazeći u meritum Narodne skupštine Republike Srpske, Ustavni sud BiH prekoračio je svoja ovlaštenja, te je na mala vrata ušao u situaciju da odlučuje o odlukama Narodne skupštine, na šta nema pravo. Niko ne može osporiti odluku naroda i staviti se iznad naroda i građana Republike Srpske, a institucije Republike Srpske sigurno će naći adekvatan odgovor da do kraja provedu volju građana Srpske i da nastave slaviti 9. januar.

Moramo ogoliti strukturu i način donošenja odluka Ustavnog suda, koji direktno krši Ustav BiH. Ne može jedan ustavni sud da radi po vrlo čudnom aktu koji se zove Pravila Ustavnog suda, koje sam donosi i ponaša se kao četvrta vlast u BiH, kao nadvlast koja nikome ne odgovara, što je nedopustivo.

Takođe sam jasno rekao da bi predstavnici Republike Srpske trebali napustiti zajedničke institucije čime ne bi dali legitimitet sudu dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH. To je jedini legalan politički potez.

Moram da se osvrnem i na još jednu važnu činjenicu: Predsjednik Republike Srpske nije poništio rezultate referenduma, a mediji koji su to objavili pokazali su nepoznavanje procedure. Takvi medijski spinovi predstavljaju sinhronizaciju ukupnih političkih faktora u FBiH, međunarodne zajednice i Ustavnog suda.

*Siniša KARAN, predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije