Nezavisni stav

Zakon na štetu radnika

Zakon o radu u Federaciji BiH, koji je već odavno trebalo da se nađe pred parlamentarcima, izazvao je žestoke kritike i sindikalaca i radnika.

Zakon bi trebalo da bude usklađen sa standardima Evropske unije, a po tim standardima nema kolektivnih ugovora, ali ni zapošljavanja na neodređeno vrijeme.

Na ovaj način bi ionako obespravljeni radnici u BiH pali na još niže grane. Radničko pravo ionako je riječ koja je odavno izgubila značenje, a novim zakonom poslodavcima se omogućava da još više "stegnu kaiš" .

Nacrt koji su sindikalci već imali priliku vidjeti izaziva bijes kod radnika, te su najavljeni štrajkovi i protesti ako zakon bude usvojen.

Međutim, kako stvari stoje, ovaj zakon bi još mogao i proći u federalnom parlamentu, jer parlamentarci tvrde da je potrebno naći neki modus, te da se standardi EU moraju ispoštovati.

Šta bi radnicima donio ovakav zakon? Mnogi strahuju da to ne bi bilo ništa dobro, jer standardi BiH su daleko od EU.

U EU poštuju ljudska prava, te ugovori koje firme potpisuju s radnicima važe više godine i u njima su ispoštovana osnovna prava radnika.

Međutim, opravdan je stav sindikalaca i radnika u BiH da poslodavci u BiH neće ispoštovati prava radnika, te da će taj zakon, ionako nepovoljan za radnike, biti dobar samo poslodavcima.

Pitanja koja svaki zaposleni građanin BiH treba da postavi zakonodavcima su: da li će satnica radnika biti veća od pet KM, da li će poštovati prekovremeni rad i hoće li on biti plaćen, koja su prava radnika i na koji način će zakonodavac kazniti poslodavca ako ih ne ispoštuje, hoće li, kao i dosadašnji Zakon o radu, te ugovori o radu, biti samo mrtvo slovo na papiru...?

Mnogo je pitanja koja se postavljaju pred običnog čovjeka, radnika u BiH.

Jasno je da država, odnosno entitet, moraju voditi računa o investitorima, vlasniku kapitala i onima koji otvaraju radna mjesta, ali bi u svakom slučaju na prvom mjestu trebalo da bude radnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije