Nezavisni stav

Zavisnost

Sudeći prema rezultatima ovogodišnjeg izvještaja o stanju bolesti zavisnosti od opojnih droga u Banjaluci, poražavajući je podatak da se ovaj broj ne smanjuje, već da je veći u odnosu na prethodnu godinu.

Iako je naizgled riječ o vrlo malom broju novih zavisnika, činjenica je da se 222 mladih iz Banjaluke susreće sa problemima izlaska iz pakla opijata.

Ako se toliko njih odvažilo da se uhvati u koštac sa liječenjem od opake zavisnosti, pitanje je koliko je mladih ipak ostalo u raljama zla koje im uništava život? Ne smijemo ni pomisliti koliko je onda na banjalučkim ulicama onih kojima su opojne droge svakodnevica, a koji se još nisu odlučili na izlazak iz začaranog kruga u koji su upali.

Što se tiče alkoholizma, on je danas postao društveno prihvatljiv oblik ponašanja i stoga je prizor pijanih adolescenata svakodnevica u kasnim noćnim časovima.

Ako se uzme u obzir koliko su se proteklih godina razne organizacije bavile kampanjama u borbi protiv droge, alkoholizma i nikotina, postavlja se pitanje šta je ove mlade ljude natjeralo da ipak pristupe zlu, čije su im okrutne posljedice toliko blisko danas predstavljene putem medija!?

Da muškarci lakše upadaju u zamke opijata govori podatak da su od 222 liječena zavisnika, čak 199 muškarci, i to najviše oni od 30 do 34 godine.

Da li uzrok treba tražiti u sve težem ekonomskom stanju i problemima egzistencije sa kojima se mladići u ovim godinama najviše susreću ili je ipak porodica preduslov za veći ili manji otpor prema iskušenjima koja vrebaju? Mnoga istraživanja pokazala su da je prvi stepen prevencije zavisnosti, ipak, porodica jer ako je odnos između djece i roditelja dobar, nijedna strana neće dopustiti da on bude ugrožen.

Naravno, ne treba zanemariti ni period kada kontrola roditelja oslabi pod snažnim uticajem vršnjaka, kada naročito vrijedi kvalitetna komunikacija kako bi im se na vrijeme ugradio samokontrolni mehanizam za one kasnije "rizične" situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije