Film i serije

Dodijeljene nagrade "Muzika klasika"

Dodijeljene nagrade "Muzika klasika"
Foto: Pixnio | Dodijeljene nagrade "Muzika klasika"

​U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu sinoć je održana svečana dodjela godišnjih nagrada revije "Muzika Klasika", a za "Instituciju godine" proglašena je Ustanova kulture "Gvarnerijus", koja se bavi promocijom mladih muzičara.

U kategoriji "Festival od regionalnog značaja" izabran je Beogradski festival igre, čiji je osnivač, direktor i selektor Aja Jung, dok je najbolji "Muški izvođač" mladi pijanista Milivoje Veljić, za izvođačku uspješnu koncertnu godinu.

Najbolji "Ženski izvođač" je Snježana Pavićević, pikolo flautistkinja, takođe za uspješnu koncertnu 2023. godinu, prema ocjeni revije "Muzika klasika", za najboljeg "Mladog izvođača" proglašena je pijanistkinja Iva Vuković dok je "Kompozitor godine" - Branka Popović, za koncert "Potresi" za harmoniku i simfonijski orkestar.

Ana Krstajić osvojila je nagradu u kategoriji "Kompozitor primenjene muzike" zbog muzike za film "Sveta Petka – Krst pustinji", za najbolji "Orkestar godine" izglasan je Vojvođanski simfonijski orkestar, za uspješnu koncertnu godinu, dok je "Izdavač godine" - SFO "Rekonekcija" za CD "Res mirande: Jedan dan, drugi dan".

Koncert klavirskog trija "Korda" u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 30.11.2023. proglašen je za "Koncert godine", a "Knjiga godine" je "Aleksandar Vujić: od A do Š" Snežane Nikolajević i Branke Radović.

Nagradu za "CD godine" dobio je album "Ovo nije opus 1" Ansambla za drugu novu muziku, dok je za "Umetnički doprinos umetničkoj muzici" najbolji violista i dirigent Petar Ivanović.

Festival kamerne muzike u Novom Sadu proglašen je za "Festival godine", Centar za dobru muziku iz Šapca je najbolji "Organizator godine", Radoš Mitrović sa Radio Beograda 2 je "Kritičar godine", dok je emisija "Kulturni dnevnik" RTS-a ponijela priznanje "Medijska afirmacija umetničke muzike", prenosi "Tanjug".

Nagrada "Muzika Klasika" osnovana je 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije i zamišljena je kao priznanje domaćim umjetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije