Film i serije

Film sedmice: Udovice

Film sedmice: Udovice
Foto: N.N. | Film sedmice: Udovice

​Stiv Mekvin (Steve McQueen) je britanski vizuelni umjetnik koji se u ulozi reditelja prvi put našao prije deset godina, kada je režirao "Glad" (eng. Hunger), dramu koja će i njega i Majkla Fasbendera (Michael Fassbender) vinuti u zvjezdana nebesa filma. Nakon "Gladi" uslijedili su "Sram" (eng. Shame), a zatim i "12 godina rob", koji će mu 2. marta 2014. godine donijeti nagradu Akademije, takozvanog "Oscara".

Od tada, prošle su četiri godine, međutim, sudeći na osnovu onoga što je Mekvin uradio sa tekstualnim predloškom Linde La Plant (Lynda La Plante) i njene revolucionarne serije na kojoj su "Udovice" (eng. Widowds), posljednji film Stiva Mekvina, bazirane, čekanje se i te kako isplatilo. Uz određene korekcije (poput premještanja radnje iz Londona osamdesetih godina prošlog vijeka u Čikago danas i sl.), ali suštinski držeći se originalne priče, Mekvin je stvorio zapanjujući triler, čija je najjača karika njegova izvanredna glumačka postava. Vajola Dejvis (Viola Davis), Mišel Rodrigez (Michelle Rodriguez), Elizabet Debicki (Elizabeth Debicki), Sintija Erivo (Cynthia Erivo) i Keri Kun (Carry Coon) samo su neke od njih.

Kao i kultna serija, i Mekvinov film, čiji scenario potpisuje i Džilijan Filn (Gillian Flinn), autorka "Nestale" (eng. Gone Girl) i "Oštrih predmeta" (eng. Sharp Objects), prati grupu žena koje nakon smrti njihovih muževa bivaju prisiljene da nastave tamo gdje su oni stali, organizovanjem pljačke kako bi se isplatio dug lokalnom mafijaškom šefu.

Inteligentno, upečatljivo i žestoko emotivno ostvarenje, ali bez upotrebe sentimentalnosti, što je danas rijetkost, "Udovice" su istinska poslastica u okviru koje se prepliću kompleksne studije likova, preispituje politika te nanovo osmišljava koncept onoga što kolokvijalno zovemo "hajst" film (heist movie), a u čijem centru stoji gromada pod imenom Vajola Dejvis.

 

Ocjena: 4,5/5

*Autor je teoretičar i filmski kritičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije