Film i serije

Ovaj film je za 4 dana zaradio 178,5 miliona USD (VIDEO)

Ovaj film je za 4 dana zaradio 178,5 miliona USD (VIDEO)
Foto: Unsplash/Ilustracija | Ovaj film je za 4 dana zaradio 178,5 miliona USD (VIDEO)

„Dune: drugi dio“, dugoočekivani nastavak jedne od najpopularnijih naučnofantastičnih adaptacija posljednjih godina, obezbijedio je prvo mjesto prvog vikenda sa nevjerovatnom zaradom od 81,5 miliona dolara, prema procjenama studija.

Globalno, film je inkasirao 178,5 miliona dolara, a bioskopi su počeli da ga emituju 1. marta.

“Ovo je upravo ono što je blagajnama bilo potrebno i mnogo više nego što bi bilo ko od nas mogao da predvidi. Zaradili smo 178,5 miliona dolara širom svijeta, što je prilično dobro“, rekao je Džef Goldštajn, predsjednik distribucije kompanije Warner Bros. Pictures.

Nastavak je nadmašio prvi dio ostvarenja ,”Dune“, koji je počeo sa 41 milion dolara kada je izašao u bioskopima u oktobru 2021.

Prema podacima Comscore-a, “Dune 2“ je najveće “otvaranje“ za Timotija Šalamea, Rebeku Ferguson i Ostina Batlera. To je takođe film sa najvećom zaradom reditelja Denisa Vilneva.

“Stvorili smo kultni trenutak, a on je počeo sa ovim izvanrednim filmom koji je DenisVilnev ispričao na zaista ubjedljiv način, a glumci su se veoma trudili za ovaj film“, rekao je Goldštajn.

Gledaoci filmova takođe su pokazali veliki entuzijazam po pitanju posjeta bioskopima. Oko 48 odsto odsto ukupne domaće prodaje na blagajnama ovog vikenda zabilježili su veliki formati kao što su IMAX 70 mm, IMAX Digital i Dolbi Cinema, gdje su karte nešto skuplje od onih u bioskopima standardne veličine.

“Dune: Drugi deo“ postao je djelo koji se mora vidjeti na najvećem mogućem platnu i, s obzirom na reputaciju reditelja Denisa Vilneva kao filmskog genija koji koristi masivno platno bioskopa, ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje“, rekao je Pol Dergarabedijan, medijski analitičar u Comscore-u.

Blagajne za 2024. godinu

“Dune: Drugi deo“ je projekcija koja je za prvi vikend emitovanja postigla najveću zaradu u 2024. Prihod od blagajne pao je za 13,5 odsto u odnosu na ovo doba prošle godine, pokazuju podaci Comscore-a, piše CNN.

Do sada je ove godine objavljeno 15 filmova, u poređenju sa 12 u istom periodu 2023. Dok 2024. još uvijek znatno nadmašuje 2021. i 2022. – dvije godine na koje je najviše uticala obustava produkcije u eri Covida – i dalje značajno zaostaje za prodajom prije pandemije. Između 1. januara i 3. marta 2019. godine, 18 bioskopskih izdanja donijelo je više od 1,5 milijardi dolara, 36,4 odsto više od 996 miliona dolara zarađenih do sada ove godine.

Ali uspjeh „Dune 2″ naglašava razvoj industrije i važnost ponude ubjedljivih priča publici kako bi je privukli u bioskope, kažu stručnjaci iz industrije.

Februar i mart su, tokom protekle tri godine, obilježila filmska izdanja iz poznatih franšiza, uključujući „The Batman“, (134 miliona dolara za prvi vikend emitovanja), „Creed III“ (58 miliona dolara) i „Uncharted“ (51 milion dolara).Ostvarenja su se tradicionalno oslanjala na ljetnje blokbaster mjesece, sezonu zimskih praznika, proljećne praznike, Dan zaljubljenih, ali su se kasna zimska i rano proljećna sezona pokazale kao sigurnija opklada od one koja često zaostaje – mjeseci januar, avgust i septembar, prenosi BIZLife.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije