Film i serije

Prikazan ruski film o Svetom Savi

Prikazan ruski film o Svetom Savi
Foto: Srna | Prikazan ruski film o Svetom Savi

PALE - U Kulturnom centru na Palama večeras je prikazan ruski dokumentarni film "Sveti Sava - ruska boja na srpskoj zastavi" autora Anželike Karetkine, posvećenog prvom arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve i srpskom prosvjetitelju.

Film prikazuje mjesta koja je posjećivao Sveti Sava, drevne manastire i planinsku isposnicu u kojoj se molio.

Organizator projekcije filma Željko Stojanović rekao je novinarima da je večerašnji dokumentarac u rangu filma "Vizantijska pouka" arhimandrita Tihona Ševkunova /Tikhon Shevkunov/, ističući da je u filmu najvažnije imati priču i adekvatan filmski jezik za pripovjedanje.

Stojanović je naveo da je tema ovog ruskog filma o jednoj ruskinji koja ima motiv sa neba da napravi priču o svecu nekog drugog naroda.

"To je motiv i priča o kojoj se film bavi. Važna karakteristika za film jeste estetika, odnosno filmski jezik, a autor to priča na energičan način, pun svjetla, posebnosti, pogotovo ako se ima u vidu da Srbi o Svetom Savi uče od malih nogu", izjavio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, film je izuzetan i gdje god je prikazan, uvijek se tražila karta više, te se nada da će zaživjeti i imati mnogo projekcija.

Film je snimljen u produkciji ruskog državnog pravoslavnog televizijskog kanala "Spas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije