Film i serije

"Smrdljiva bajka" nije ispunila velika očekivanja

"Smrdljiva bajka" nije ispunila velika očekivanja
"Smrdljiva bajka" nije ispunila velika očekivanja

BANJALUKA - "Smrdljiva bajka", film Miroslava Momčilovića, u četvrtak, dan poslije beogradske, u kinu "Palas" doživio je i banjalučku premijeru.

Prepuna sala, gromoglasan smijeh, ovacije za glumce i dugački aplauzi nešto je što je, za razliku od Beograda gdje je ovaj film prikazan noć prije, u Banjaluci izostalo. U gradu na Vrbasu nije bila organizovana svečana premijera sa glumcima, tako da ovacija i aplauza nije moglo biti. Ovo novo domaće ostvarenje prikazano je u 16.15, 18, 20 i 22 časa, što će uz onu u 13 biti satnice svakodnevnog prikazivanja. Što se posjete tiče, ekipu "Nezavisnih" u udarnom terminu u 20 časova umjesto očekivane pune velike sale i 400 poštovaoca sedme umjetnosti, dočekalo svega četrdesetak gledalaca. Samim tim i umjesto gromoglasnog smijeha nakon duhovitih opaski i bravura Žarka Lauševića, Jelene Đokić, Petra Božovića, Miloša Vlalukina, Bojana Žirovića, Nebojše Ljubičića, Cvijete Mesić... čuo se tek pokoji smijeh i doskočica manje grupe srednjoškolaca. Kvalitet glumaca onim što su pokazali u teškim uslovima snimanja - deponijama, kontejnerima, šahtovima, nije ni na trenutak došao u pitanje. Međutim, od filma scenariste i reditelja Miroslava Momčilovića, posebno zbog velikog povratka Žarka Lauševića na filmsko platno nakon 16 godina, sudeći po reakcijama publike mnogo više je očekivano. Momčilović je ispričao humanističku, ljubavnu, bajkovitu priču, ali oni koji su je pogledali složili su se u diskusijama nakon projekcije da ni približno nije bio ubjedljiv kao u već kultnim ostvarenjima "Kad porastem biću Kengur", "Sedam i po", "Čekaj me, ja sigurno neću doći". Najveći razlog tome je, tvrdili su diskutanti iz hola bioskopa "Palas", neubjedljiv dijalog i manjak dramskih obrta koji dovode do monotonije u filmu.

"Očekivala sam više od filma, scenario mi se ne sviđa. Ideja je zapravo i lijepa, ali mislim da nije ubjedljivo realizovana. Iako nisam ekspert za filmsku umjetnost, za ovaj film mogu reći da nije ni zabavan ni pametan", rekla je Jelica Popović, jedna od prisutnih na spomenutoj projekciji. Ipak, naspram onih koji su navikli na beznadežan kraj likova iz Momčilovićevih filmova, bilo je i onih koje je njegova drugačija bajkovita postavka priče iskreno ganula. Mimo zamjerki zbog možda i prevelikih očekivanja, prisutni su se složili da je poruka filma jasna i da na filmskom platnu vrijedi prikazati jednu ovako toplu ljudsku priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije