Književnost

"Pečat varoši sremskokarlovačke" za četiri pjesničke knjige

"Pečat varoši sremskokarlovačke" za četiri pjesničke knjige
Foto: N.N. | "Pečat varoši sremskokarlovačke" za četiri pjesničke knjige
Milan Rakulj

​SREMSKI KARLOVCI - Za najbolje izabrane knjige poezije objavljene u 2018. godini, ugledna nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke", koju dodjeljuje "Brankovo kolo", ravnopravno je pripala pjesnicima Bošku Suvajdžiću i Ivanu Laloviću, dok je isto priznanje za nove samostalne zbirke pjesama pripalo Jasni Milenović i Saši Nišaviću.

O nagradi koja će laureatima biti uručena 15. marta 2019. godine u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima odlučivao je žiri u sastavu: Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Krstivoje Ilić. U užem izboru za nagradu našle su se i nove knjige pjesama Milosava Tešića, Ranka Čolakovića, Tanje Stupar-Trifunović, Dragana Jovanovića Danilova, Nataše Bundalo-Mikić, Dragomira Ćulafića, Damira Maleševa i Jane Aleksić. Žiri je napisao obimno obrazloženje za sve četiri nagrađene knjige. 

"Boško Suvajdžić sastavio je knjigu svojih izabranih i novih pesama, 'Napravi vazduh' u izdanju Kulturnog centra iz Novog Sada, koja donosi uzornu retrospektivu njegovog dosadašnjeg pesničkog puta. Suvajdžićeva poetika zasnovana je na amalgamu jezičke energije učenog pesnika i pesnika proroka. U rasponu erudicije hranjene kultom biblioteke i prekognitivnih silnica na talasima zazivanog nadahnuća, otvaraju se živi tematsko-motivski krugovi opšteg karaktera i ličnih fantazmagorija", kaže dio obrazloženja nagrade za Suvajdžićevu knjigu.

Njegov kolega Ivan Lalović nagrađen je za knjigu "Slovenska figura", objavljenu u izdanju beogradskog "Gramatika" ove godine.

"Ovaj pesnik pripada liniji srpske lirike koja u vezivnim godovima svoje vertikale nosi manje ili više prikriveno boemsko raspoloženje sveta. No, naspram pesnika sa 'glavom na panju', Lalović uključuje izvesni racio u vaspostavljanju 'ukletog pevanja', to jest ne dopušta da njegov stih preleti u patetično metaforisanje i time uništi serioznu galantnost stilsko-jezičkog izraza", obrazlaže žiri "Brankovog kola".

Jasna Milenović nagrađena je za knjigu novih pjesama "Ples Lepenskog vira", u izdanju temišvarskog "Saveza Srba u Rumuniji", a riječ je, kako ističe žiri, o sonetima sa fusnotama koje pojašnjavaju poziciju pjesnikinje pri odluci da opjeva Lepenski vir. Ona pjesničkim jezikom, zaključak je žirija, dešifruje kamene belutke  sa  tajanstvenim znacima nepoznatog pisma i zagonetnih poruka.

Četvrti laureat Saša Nišavić nagrađen je za zbirku pjesama "Zaboravljeni dečak", objavljenu u izdanju "Prometeja" iz Novog Sada.

"Ova knjiga predstavlja živu i konzistentnu lirsku tvorevinu sa jakim poetičkim ključem", zaključuje žiri.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije