Književnost

Predavanje "Dva Krajišnika: Tolkin i Ćopić" u Banskom dvoru

Predavanje "Dva Krajišnika: Tolkin i Ćopić" u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Predavanje "Dva krajišnika: Tolkin i Ćopić" u Banskom dvoru

BANJALUKA - Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Kulturni centar Banski dvor organizuju seriju predavanja namijenjenih široj zajednici sa željom da pomognu sugrađanima u suočavanju sa različitim izazovima, ali i da ih podstaknu na zdravije i produhovljenije životne stilove.

Ovo je saopšteno iz dekanata Filozofskog fakulteta uz napomenu da će drugo predavanje na temu "Dva Krajišnika: Tolkin i Ćopić - imaginativne paralele i značaj" održati docent Filozofskog fakuleta Oleg Soldat, u četvrtak u 18 časova u Vijećnici Banskog dvora.

"Svrha ovog predavanja je da predstavi jedan neočekivan i nedovoljno osvijetljen filosofski značaj koji dva pisca imaju za naše vrijeme.  Branko Ćopić i Džon Tolkin su umnogome slični pisci koje je korisno čitati u tandemu. Ključ za dublje razumijevanje njihovih poetika i djela je zapravo geografija za koju su oba pisca bili životno vezani.  Riječ je o geografiji krajiškosti, odnosno rubnih zemalja. Tokom predavanja će se obratiti pažnja na to šta znači biti rubna zemlja, Krajina, kao i na pitanje da li u svjetlu svega onda postoji i jedna engleska Krajina", saopštio je dekanat Filozofskog fakulteta uz napomenu da je tema tribine izuzetno aktuelna i bavi se problematikom koja utiče na sve aspekte društva.

Ulaz na predavanje je slobodan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije