Književnost

Andrićev institut na Sajmu knjiga s kvalitetnom ponudom

Andrićev institut na Sajmu knjiga s kvalitetnom ponudom
Andrićev institut na Sajmu knjiga s kvalitetnom ponudom

BEOGRAD- Andrićev institut u Andrićgradu predstavio se na sajmu knjiga u Beogradu vrlo kvalitetnim izdanjima, ispunjavajući tako ciljeve koje je sebi postavio - rekla je Srni rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vranješ.

Ona je najavila da Andrićev institut priprema novu konferenciju, koja će biti održana 4. i 5. decembra, o temi "Željeznica, književnost i film", s obzirom na to da je željeznica veoma zastupljen motiv u književnosti i filmu, a do sada nije bilo nijedne konferencije posvećene toj temi.

Uz tu konferenciju, biće pripremljena i odgovarajuća izložba fotografija i slika o željeznici.

Vranješ je rekla da je Andrićev institut izuzetno važna institucija, čija se djelatnost ostvaruje u okviru nekoliko odjeljenja, prije svega Odjeljenja za književnost, a zatim za istoriju, za politiku i medije, za film i za orijentalistiku, što pokazuje da je vrlo razgranata djelatnost ovog instituta.

"Djelatnost se odnosi i na naučno-istraživačku, kulturnu i prosvetiteljsku misiju", napomenula je ona.

Andrićev institut je, kako je navela, u okviru Odjeljenja za književnost tokom prethodne godine ostvario značajne rezultate, prije svega u organizaciji konferencija, nakon kojih je objavio i odgovarajuće zbornike radova, a među njima je i druga knjiga zbornika radova "Srpska književnost i Prvi svjetski rat", a u štampi je i zbornik radova koji se odnosi na Branka Ćopića.

Prema njenim riječima, Andrićev institut je započeo i ediciju "Srpski klasici", a prva knjiga u ovoj ediciji je knjiga Vuka Stefanovića Karadžića "Srbi, svi i svuda, o književnosti i jeziku", koju je priredio Dušan Ivanić.

Andrićev institut je, kaže ona, pokrenuo i ediciju "Kulture u susretu" i prva knjiga koja se pojavljuje je knjiga Albera Memija "Portret kolonizatora i portret kolonizovanog" sa predgovorom Žan-Pola Sartra, pošto su dobijena autorska prava od pariskog izdavača "Galimara".

"Drago nam je što smo pokrenuli i ediciju fototipskih izdanja i u okviru toga prve dvije knjige su knjiga Miodraga V. Petrovića, likovnog umjetnika i vajara, koji se školovao u okviru umjetničke škole `Beti` i Rista Vukanovića koji je bio osnovač Udruženja likovnih umetnika Srbije", navela je Vranješ.

Ona je navela da je na štandu Andrićevog instituta predstavljeno i reprint izdanje "Zabavnika" kao dodatka "Srpskih novina", koji izlazi na Krfu i koji se zbog toga popularno naziva i "Krfski zabavnik".

Neposredno prije ovog sajma, napomenula je, izašao je i novi časopis "Lik", koji će izlaziti dva puta godišnje, "koji je rodoljubiv u najboljem smislu riječi ljubavi prema rodu, čovjeku i humanosti kao najvišoj vrijednosti".

Vranješ je podsjetila i na izdanja Odjeljenja za istoriju - "Istorijske sveske", koje izlaze mjesečno i koje donose istorijska dokumenta vezana za Prvi svjetski rat i komentare tih istorijskih dokumenata.

Tu je i knjiga rukovodioca Odjeljenja za istoriju Miroslava Perišića, koji je i rukovodilac Arhiva Srbije, a koja se odosi na Sarajevski atentat na osnovu arhivskih dokumenata sačuvanih u Arhivu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije