Književnost

Bogat program povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića

Bogat program povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića
Foto: Ustupljena fotografija | Bogat program povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića

SREMSKI KARLOVCI - Povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića, velikog pjesnika srpskog romantizma, biće svečano otvoreni "Prolećni Brankovi dani 2024" sutra u 11 časova, u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji i trajaće sve do 28. marta u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i na Stražilovu.

Kako je saopšteno iz "Brankovog kola", cijela manifestacija će proticati u znaku velikog jubileja: Dva vijeka od rođenja Branka Radičevića.

Tim povodom danas u Karlovačkoj gimnaziji, na sam dan Brankovog rođenja po julijanskom kalendaru, na početku svečanosti pozdravno slovo imaće Igor Mirović, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje dvijestote godišnjice rođenja Branka Radičevića.

"Potom će o Branku besediti Nenad Grujičić, predsednik 'Brankovog kola'. Na svečanom otvaranju 'Prolećnih Brankovih dana 2024' nastupiće dva hora i ansambla, Karlovačke gimnazije i Zmaj Jovine iz Novog Sada, kao i pojci Karlovačke bogoslovije. Svečano će biti uručena 'Velika povelja Brankovog kola' Karlovačkoj gimnaziji i Karlovačkoj bogosloviji 'Sveti Arsenije Sremac', za višedecenijski uspešnu i nadahnutu saradnju sa plodotvornim rezultatima. Potom će svečano biti uručena i prestižna nagrada 'Pečat varoši sremskokarlovačke' (stara 57 godina) ovogodišnjim laureatima za najbolje knjige poezije na srpskom jeziku", saopšteno je iz "Brankovog kola" uz napomenu da su laureati "Pečata varoši sremskokarlovačke" pjesnici Ivana Milankov, Slobodan Ristović, Anđelko Zablaćanski, Milena Severović, Nenad Kebara i Aleksandra Marilović.

Na svečanosti u znaku velikog jubileja, dodato je, Brankovu poeziju kazivaće glumice Vesna Čipčić i Danica Petrović, a u muzičkoj pratnji njegove pjesme interpretiraće i dvije mlade operske pjevačice Ana Radović i Hristina Učur.

Nastupiće, kako je rečeno, i pijanisti Maja Grujić i Dimitrije Nikolić, kao i izvorna ženska grupa "Vila".

"Tokom odvijanja 'Prolećnih Brankovih dana 2024', na više načina biće predstavljena upravo u 'Brankovom kolu' za pomenuti veliki jubilej štampana antologija Nenada Grujičića 'Ao, danče, ala si mi beo', cvetnik pesama o Branku Radičeviću sa 149 pesnika počev od sredine 19. veka do današnjih dana. Savremeni pesnici će nastupati u Karlovačkoj gimnaziji, Karlovačkoj bogosloviji i na Stražilovu", rečeno je u "Brankovom kolu".

Povodom jubileja biće priređen i veliki Okrugli sto "Život pesničkog dela Branka Radičevića", na kome će učestvovati 25 naučnika, profesora i pjesnika.

"Takođe, za 200. godišnjicu Brankovog rođenja upravo je štampana u 'Brankovom kolu' obimna knjiga 'Kolo, kolo, naokolo - pojave i portreti' Nenada Grujičića, koja će biti promovisana u Karlovačkoj gimnaziji na 'Prolećnim Brankovim danima 2024'. Od istog autora-domaćina biće premijerno izvedena i monodrama 'Ja, Mina Brankova', koju će igrati mlada glumica Danica Petrović", navedeno je u saopštenju.

Ovih dana, navedeno je u nastavku, pojavljuju se i dvije nove knjige u izdanju "Brankovog kola" koje će biti promovisane u martu - "Izabrane pesme" Jelene Lengold, aktuelne dobitnice Međunarodne nagrade "Branko Radičević", i pjesnički prvenac Marije Stojić "Parlog", o kojima će govoriti Damir Malešev i Milica Milenković.

"Centralni program posvećen velikom jubileju, u kreaciji Organizacionog odbora za obeležavanje 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića biće organizovan 27. marta u Srpskom narodnom pozorištu. Poseban program biće organizovan i na Stražilovu, 28. marta, na Brankov 200. rođendan po gregorijanskom kalendaru. Na Brankovom grobu, pored starog spomenika (1885), nastupiće 29 pesnika koji su svoje pesme posvetili Branku Radičeviću. Pesme velikog srpskog romantičara govoriće i pevati Boško Petrov, Miodrag Miša Blizanac, Danica Petrović i Maksim Mudrinić", zaključeno je u saopštenju "Brankovoga kola".

Ovim povodom kratku izjavu dao je Nenad Grujičić, pjesnik i dugogodišnji direktor "Brankovog kola".

"Velika je privilegija krajičkom svoga života dotaći godišnjicu koja se javlja jednom u stotinu godina. Dva veka od rođenja Branka Radičevića predstavljaju nesvakidašnji događaj u srpskoj poeziji, književnosti i kulturi. To je znak da smo narod sa velikim duhovnim potencijalom u znaku božanskog talenta večito mladog Branka Radičevića", istakao je Nenad Grujičić.

 

Izvod iz biografije

Branko Radičević, kršten kao Aleksije, rođen je 15. marta po starom ili 28. marta po novom kalendaru 1824. godine u Brodu na Savi, od oca Todora i majke Ruže (Mihajlović, rodom iz Vukovara). U Slavonskom Brodu, dječak Aleksije živi pet godina, a potom s porodicom prelazi u Zemun, gdje dvije godine uči srpsku, a tri njemačku osnovnu školu. Kao jedanaestogodišnjak, s desetogodišnjim bratom Stevanom, 1835. godine upisuje Karlovačku gimnaziju, gdje ostaje sve do 1841. godine. Sa bratom Stevanom te godine odlazi kod oca u Temišvar, koji je tamo radio kao carinik, i upisuje "mudroljubije" (filozofiju). U Temišvaru mu umire brat Stevan, a Branko odlazi u Beč 1841. godine da studira prava, za koja kaže: "Učenje prava baš me nezadovoljnim čini, kad pomislim još tri godine, zgrozim se."

Branko živi u Beču deset godina u neprestanom kontaktu s Vukom Stefanovićem Karadžićem i krugom naših književnika i lingvista, gdje upoznaje i Vukovu obrazovanu i lijepu kćerku Minu. Prva knjiga 'Pesme' izlazi mu 1847. godine, koja izaziva kontradiktorne sudove i veliku pažnju. Branko se razbolijeva i, uz stipendiju kneza Mihaila, upisuje medicinu da pomogne samome sebi da se izliječi od tuberkuloze, međutim, rano, u svojoj 29. godini, umire u Beču. Nakon 30 godina njegovi zemni ostaci preneseni su iz Beča na Stražilovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije