Književnost

"Bokatin Dijak" provokacija za one koji mogu bolje

"Bokatin Dijak" provokacija za one koji mogu bolje
"Bokatin Dijak" provokacija za one koji mogu bolje

LOPARE - Da književni časopisi nisu stvar istorije, te da i danas postoje mladi entuzijasti zainteresovani za književnost, umjetnost, kulturu, jezik, duhovnost i obrazovanje dokazuje sad već šesti broj lista "Bokatin Dijak", koji je u štampanom obliku upravo izašao u Loparama, a za čitaoce će, kao što je slučaj s prethodnih pet brojeva, uskoro biti dostupan i na internetu.

"Šesti broj časopisa za jezik književnost i duhovnost 'Bokatin Dijak' sadrži 10 rubrika. Časopis otvaramo nastavkom razgovora Biljane Živković sa prof. dr Petrom Milosavljevićem. U rubrici proza objavili smo priče Slavoljuba Markovića, Mirka Demića, Nebojše Ćosića i prozne zapise Olivere Nedeljković. I u šestom broju donosimo vrhunske prevode, ovoga puta ruske i portugalske književnosti. Poeziju otvaramo stihovima Živorada Nedeljkovića. Objavili smo jednu monodramu, prikaze dva romana, neobjavljene pjesme Dušana Praće, po jedan rad iz likovne umjetnosti i iz oblasti pravoslavne duhovnosti", rekao je za "Nezavisne novine" Nemanja Milovanović, glavni i odgovorni urednik časopisa, koji je pokrenuo 2012. godine s kolegama Slobodanom Jovićem i Markom Tomićem, te dao mu naziv "Bokatin Dijak" po stećku iz 15. vijeka koji postoji na Majevici.

"Smisao ovakve tematske širine jeste u opiranju specijalizaciji koju današnje vrijeme nameće. Po mom mišljenju i mišljenju nekih ljudi od pisane riječi, časopis je urađen stručno s rafiniranim ukusom za izbor priloga i odlična je  provokacija za one koji mogu bolje", ističe Milovanović.

S obzirom na to da je ovo prvo književno glasilo u kulturnoj istoriji opštine Lopare i, kako Milovanović navodi, prva svjetiljka u tami vremena u kojoj se našla pisana riječ, uredništvo samim tim, nastavlja on, bez skromnosti "Bokatin Dijak" smatra za podvig.

"Štampanje četiri broja finansirala je opština Lopare, jedan broj Ministarstvo prsovjete i kulture RS, a posljednji broj finansijski su podržale različite ustanove, preduzeća i fizička lica od kojih smo zatražili pomoć. Svima koji su nam pomagali i ovom prilikom zahvaljujem. Samo uredništvo radi volonterski", govori Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije