Književnost

Borbu portala SEEcult podržali umjetnici i kulturne ustanove

Borbu portala SEEcult podržali umjetnici i kulturne ustanove
Foto: Ilustracija | Borbu portala SEEcult podržali umjetnici i kulturne ustanove koje on godinama prati

BEOGRAD, BANJALUKA - Nakon što su Miroljub Marjanović i Vesna Milosavljević, osnivači i urednici SEEculta, portala za kulturu jugoistočne Evrope sa sjedištem u Beogradu, uputili javni apel umjetnicima i kulturnim radnicima povodom izostanka finansiranja od strane institucija, dobili su podršku velikog broja kulturnih djelatnika.

Naime, SEEcult već 15 godina predano prati kako kulturu u Beogradu i Srbiji, tako i umjetnike i nezavisnu scenu u cijelom regionu, od savremene umjetnosti do kulturnog nasljeđa, a ove godine prvi put nisu dobili niti najmanju finansijsku potporu na konkursima Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Urednici SEEculta ovaj gest nadležnih u Srbiji i situaciju u kojoj su se našli shvatili su kao pokazatelj da je opstanak cjelokupne kulture u Srbiji doveden u pitanje. Ništa drugačija nisu bila ni pisma podrške koja su portalu za kulturu jugoistočne Evrope uputili Mileta Prodanović, književnik i likovni umjetnik, Rena Radle, Vladan Jeremić i Tanja Ostojić, vizuelni umjetnici, Milena DragićevićŠešić, šefica UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umjetnosti, te mnogi drugi. Podrška nije izostala ni od Inicijative nezavisne kulturne scene Novog Sada, Doma kulture Studentski grad u Beogradu i ostalih kuća kulture čiji rad SEEcult godinama unazad prati.

Pisma su se uglavnom bazirala na tome da ovaj portal nije samo informativni prostor, već i, kako je to pojasnio Mileta Prodanović, jasan prostor dijaloga, pa u nekim trenucima i aktivizma.

Vesna Milosavljević, urednica SEEculta, za "Nezavisne" je govorila koliko im znači podrška umjetnika, kao i to na koji će način dalje poslovati ako njihov javni apel ne urodi plodom, odnosno ne promijeni odluke o finansiranju koje su donijele institucije u Beogradu.

"Javni apel nismo uputili samo zbog situacije u kojoj smo se mi našli, već zato što smatramo da je ona simptomatičan pokazatelj da je opstanak celokupne savremene kulture u Srbiji doveden u pitanje i da je zato potrebna promena kulturne politike. Nemamo razloga da očekujemo da podrška koju dobijamo javno i privatno od brojnih organizacija, ustanova, umetnika, kulturnih radnika i stručnjaka može promeniti odluke nadležnih, niti je to bio primarni cilj našeg javnog obraćanja, jer se time ne rešavaju problemi dugoročno", smatra Milosavljevićeva.

Ona dodaje da se portal koji vodi, kao i drugi akteri savremene kulturne scene ne bi trebali naći u sličnoj situaciji sljedeće godine, ako dođe do ključnih koraka koji su navedeni u javnom pismu.

"Potrebne su sistemske promene i nadamo se da će predstojeća javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja kulture biti iskorištena za definisanje strateških rešenja koja će zaista obezbediti opstanak i razvoj svih koji doprinose ostvarivanju javnog interesa u oblasti kulture i umetnosti, a time i u širem društvu", kazala je Vesna Milosavljević i dodala da će u svakom slučaju pokušati da pronađu sredstva koja su neophodna za opstanak produkcije portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije