Književnost

Četvrti nastavak "Milenijuma" izlazi 27. avgusta

Četvrti nastavak "Milenijuma" izlazi 27. avgusta
Četvrti nastavak "Milenijuma" izlazi 27. avgusta

Kriminalistička trilogija "Milenijum" iduće nedjelje će dobiti svoj nastavak, 11 godina poslije smrti autora knjiga prodatih u više od 80 miliona primjeraka.

Triler na 500 stranica, ovog puta iz pera Davida Lagerkranca, takođe Šveđanina, o heroini novog doba Lizbet Salander imaće svjetsku premijeru 27. avgusta.

Švedska izdavačka kuća "Nordstets", koja će istovremeno lansirati roman u 35 zemalja, potrudila se da objavljivanje knjige bude misteriozno, kao i priča o Lizbet i novinaru Mikaelu Blumkvistu; niko, osim prevodilaca i izdavača, roman nije pročitao.

Portparolka izdavača Linda Altrov Berg rekla je da je njena kuća željela po svaku cijenu da spriječi hakere da saznaju detalje iz knjige.

Lagerkranc, koji je i autor biografije fudbalera Zlatana Ibrahimovića, obavezao se da prije objavljivanja knjige ne daje intervjue. Radio je na kompjuteru koji nije bio povezan sa internetom, a primjerke za prevod dostavljala je kurirska služba.

Švedski pisac Stig Larson, autor dosadašnja tri dijela "Milenijuma", umro je od srčanog udara u 51. godini, prije objavljivanja prve knjige.

Romani "Muškarci koji mrze žene", "Djevojčica koja se igrala vatrom" i "Kula od karata" prevedeni su na tridesetak jezika i adaptirani za film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije