Književnost

Danilo Kiš ironijom izbjegavao patetiku

Danilo Kiš ironijom izbjegavao patetiku
Danilo Kiš ironijom izbjegavao patetiku

BEOGRAD - Tribina "Danilo Kiš u 21. veku - šta ostaje a šta nestaje?" održana je danas u Sali "Ivo Andrić" na beogradskom Sajmu knjiga.

O ovoj temi govorili su Dragan Bošković, Vladimir Kecmanović i Viktor Škorić, dok je moderator tribine bio Slobodan Vladušić.

Oni su se na tribini dotakli mnogih tema od Kišovog stila pisanja, preko njegove angažovanosti kao pisca do njegovog pogleda na totalitarnu demokratiju.

Škorić se zapitao šta je homopoetikus u Kišovom stvaralaštvu.

"Kiš je u 'Encikopediji mrtvih' pokazao šta znači biti angažovani pisac, a neki etički i poetički momenti su paradigma homopoetikusa", ocijenio je Škorić, zapitavši se šta je zapravo homopoetikus u Kiševom stvaralaštvu istakavši da postoje brojna tumačenja o ovoj temi.

Vladušić je rekao da Kiševo pisanje karakterišu tri načela - dokumentarnost, otežala forma i strah od patetike, a Bošković se nadovezao na ovu naglasivši da je Kiš upravo patetikom pokušavao da pronađe balans u svom pisanju.

"On je bio opterećen patetikom, empatijom, a oruđe da je izbegne je bila ironija", naglasio je on.

"Kombinacija patetike i ironije kod Kiša je bila potrebna da transportuje 'gorki talog iskustva', kako je on govorio", ocijenio je Kecmanović.

On je naglasio da Kišove knjige mogu da budu "Biblija srpskog postmodernizma".

Kecmanović je ovu tvrdnju objasnio time da se Kišova literature razlikuje od literature mnogih srpskih postmodernista po tome čime se ona garantuje, a on ju je garantovao "krvlju i životom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije