Književnost

Digitalna baza ruske biblioteke dostupna i Banjalučanima

Digitalna baza ruske biblioteke dostupna i Banjalučanima
Foto: Velibor Tripić | Digitalna baza ruske biblioteke dostupna i Banjalučanima
Milan Rakulj

BANJALUKA - Prezentacijom Olge Preobraženskaje, predstavnice Predsjedničke biblioteke "Boris N. Jeljcin" iz Sankt Peterburga, juče je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS), u prostorijama Ruskog kulturnog centra "Russkii mir", otvorena digitalna baza pomenute ruske biblioteke.

Kako je objasnila Preobraženskaja, radi se o bazama Predsjedničke biblioteke koje broje oko 600.000 digitalnih jedinica, od juče potpuno besplatno dostupnih korisnicima NUB RS.

"Ovakvim pristupom omogućavamo dostupnost arhivskih dokumenata, koji obični posjetioci arhiva u prošlosti nikad nisu bili u mogućnosti da vide. Sada šira javnost ima priliku da zaviri u te dokumente i da se upozna sa bogatom istorijom i tradicijom ruskog naroda", kazala je ona, izrazivši zadovoljstvo zbog boravka u Republici Srpskoj.

Aleksandar Veršinin, direktor ove biblioteke koja nosi ime bivšeg ruskog predsjednika Borisa N. Jeljcina, nije prisustvovao ovom otvaranju, ali se publici u NUB RS obratio video-porukom.

"Pristup našim elektronskim fondovima trenutno funkcioniše u 28 različitih država, i to je u Republici Srpskoj samo prvi korak. Formiranje zajedničkih zbirki, dokumenata, pretraga, održavanje zajedničkih manifestacija - svim tim aspektima biće posvećena naša dalja saradnja. Ovim putem želim da vam zahvalim na interesu i inicijativi, kao i da vam poželim uspjeh u našoj zajedničkoj djelatnosti", kazao je Veršinin, direktor treće po veličini biblioteke u Ruskoj Federaciji.

Predsjednička biblioteka otvorena je u maju 2009. i funkcioniše kao nacionalna elektronska baza za pohranjivanje digitalnih kopija najvažnijih dokumenata o istoriji, teoriji i praksi ruske države, ruskog jezika, kao i multimedijalni i multifunkcionalni centar, koji ima status nacionalne biblioteke Rusije.

O svom boravku u ovoj biblioteci u decembru prošle godine, kao i o značaju otvaranja digitalnih baza u Banjaluci, govorila je i Ljilja Petrović-Zečić, direktorica NUB RS.

"Ovo je zaista veliki dan za NUB RS. Upravo nešto više od dva mjeseca od potpisivanja protokola o saradnji sa Predsjedničkom bibliotekom 'Boris N. Jeljcin' u Sankt Peterburgu, kako smo i planirali, ostvarujemo prvu tačku protokola, odnosno otvaranje slobodnog pristupa svim bazama Predsjedničke biblioteke", kazala je Petrović-Zečićeva, dodajući da je osjećaj boravka u ovoj biblioteci u Sankt Peterburgu za nju predstavljao kretanje između 19. i 21. vijeka, jer je biblioteka tako i opremljena u zgradi sinoda sa najsavremenijim informacionim tehnologijama.

Podsjećamo, dostupnost digitalnih baza u NUB RS realizovana je u skladu sa sporazumom između dvije biblioteke, koji je potpisan 7. decembra 2017. godine u Sankt Peterburgu u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije